Erişilebilirlik

İsrail'den Filistinliler'e Misilleme


Filistinliler’in Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) üyelik başvurusu sonrasında İsrail Filistin’e ait 125 milyon dolarlık gelir vergisinin ödemesini askıya aldı

Filistinliler’in Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) üyelik başvurusu sonrasında İsrail Filistin’e ait 125 milyon dolarlık gelir vergisinin ödemesini askıya aldı.

İsrail’in Filistin yönetimi adına topladığı bu gelirler, Filistinli memurların maaşlarının ödenmesinde kullanıldığı gibi Filistin yönetiminin idari masraflarını da karşılıyor.

Filistinliler dün Uluslararası Ceza Mahkemesine (UCM) katılım belgelerini Birleşmiş Milletler’e sunmuştu. Mahkeme, üyelik başvurusunu kabul edilirse Filistin, "İsrail'in Gazze ve Batı Şeria'da savaş suçu işlediği" iddiasıyla UCM’de dava açabilecek.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Filistinlilerin UCM başvurusuna gerekli karşılığın verileceğini belirtmişti. Netanyahu, Filistin yönetiminin bir devlet niteliği taşımadığı için UCM’nin başvuruyu reddetmesini beklediklerini de kaydetmişti

Başvuru dosyasını Filistin BM temsilcisi Riyad Mansur, Cuma günü BM Hukuki İşler Bürosu Yardımcı Sekreteri Stephen Mathias’a teslim etti.

Mansur, başvurunun Filistin halkına karşı işlenen suçlar için adalet sağlama yolunda çok önemli bir adım olduğunu söyledi. Mansur aynı zamanda Filistinliler’in, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nden, geçen sene yaşanan İsrail- Gazze çatışmaları sırasında işlenen suçlarla ilgili de geriye dönük işlem talep ettiğini belirtti.

Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas, BM Güvenlik Konseyi’nin hafta içinde, üç sene içinde bir Filistin devletinin kurulmasını öngören BM kararını reddetmesi üzerine, mahkemeye gönderilecek başvuru evraklarını imzaladı.

UCM, BM Genel Kurulu’nun Filistin’i gözlemci devlet olarak kabul etmesini tanımıştı. Başvuru belgelerinin sunulması, Filistinliler’in mahkemeye üye olması yolunda atılacak son resmi adımı oluşturuyor. Sürecin en az 60 gün sürmesi bekleniyor.

Amerika, Filistinliler’in bu kararından ciddi endişe duyduklarını açıkladı. Bir yetkili, başvurunun zarar getireceğini ve bağımsız Filistin devletinin kurulması yolunda hiçbir yarar sağlamayacağını söyledi.

UCM üyesi olarak Filistinliler, aynı zamanda başkalarının kendi aleyhlerine açabileceği savaş suçları davalarının muhatabı da olabilirler.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG