Erişilebilirlik

İsrail'den AB'ye Sert Diplomatik Tavır


İsrail, Avrupa Birliği’nin İsrail’deki Yahudi yerleşim bölgelerinde üretilmiş ürünlere ayrı etiket standardı getirmesinden sonra, İsrail-Filistin barış süreci ile alakalı konularda AB ile bütün diplomatik ilişkileri keseceğini açıkladı.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, hükümetinin yapacağı incelemeler sonuçlanana kadar, AB ve AB temsilcilikleri ile olan temasların durdurulacağını söyledi.

Kasım ayının başında AB, Yahudi yerleşim bölgelerinde üretilen ürünler için yeni etiketleme standartları uygulamaya koymuştu. Bu durum, İsrail tarafından ayrımcı ve siyasi bir hareket olarak yorumlanmıştı.

Netanyahu’nun açıklaması haftalardır gergin bir şekilde süren temaslar sonucu geldi. Avrupa Birliği, Batı Şeria’daki Yahudi yerleşim bölgelerinin genişlemesinin durdurulması konusunda İsrail’e uzun süredir baskı yapıyor.

Ancak İsrail Başbakanı, ilişkilerin askıya alınması konusunda daha fazla detay vermedi ve hangi kurumların etkileneceğini söylemedi.

AB, İsrail’in 1967’den sonra kontrolü altına aldığı Batı Şeria, Doğu Kudüs, Gazze ve Golan Tepeleri bölgelerini İsrail’in resmi toprağı olarak tanımıyor.

Filistinli liderler de Yahudi yerleşim birimlerinin yasadışı olduğunu ve barış sürecini doğrudan etkilediğini uzun süredir dile getiriyor.


STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG