Erişilebilirlik

İsrail’de Yeni Karantina Önlemleri Devrede


Son haftalarda Corona virüsü vakalarının tırmandığı İsrail bugünden itibaren 3 hafta sürecek karantina dönemine girdi. Yerel saatle öğleden sonra 2’den itibaren uygulamaya giren yeni önlemler kapsamında, çok sayıda iş yeri kapandı.

Kalabalık gruplar halinde toplanılmasını engellemek amacıyla çok sıkı kurallar getirildi. Yeni önlemler İsrailliler’in ailelerini ziyaret ettikleri ve ibadet ettikleri Roş Aşana bayramına denk geldi.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Perşembe akşamı yaptığı açıklamada, hastanelerde yoğunluğun yaşanmaması için daha sıkı önlemlere ihtiyaç duyulabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Şu anda İsrail’de 46 bin Corona virüsü vakası var. Hastanede tedavi altına alınan en az 577 kişinin durumu ağır. Yeni önlemler kapsamında daha önce açılmış olan neredeyse bütün iş yerleri kapalı olacak.

İsrailliler evlerinden ancak 1 kilometre uzağa gidebilecek. Gıda ve ilaç alışverişi, halka açık bir iş yerinde çalışmak, protestoya katılmak ve evcil hayvan bakımı gibi durumlarsa yasak kapsamında değil.

Salgın başladığından bu yana İsrail’deki toplam virüs vakalarının sayısı 175 bin. Ülkede en az 1.169 kişi de hayatını kaybetti. İsrail’de şu anda bir günde görülen ortalama vaka sayısı 5 bin. Bu oran dünyada kişi başına düşen vaka sayısı açısından en yüksek oranlardan biri.

Tel Aviv'de restoran çalışanları tabak kırarak hükümetin önlemlerini protesto ediyor, 15 Eylül 2020.
Tel Aviv'de restoran çalışanları tabak kırarak hükümetin önlemlerini protesto ediyor, 15 Eylül 2020.

Ani açılmanın ardından vaka sayıları tırmandı

İsrail salgının ilk aşamalarında sıkı tedbirleri uygulamaya koyan ve sınırlarını kapatan ilk ülkeler arasındaydı. İş yerleri kapanmış, İsrailliler evlerinden çıkmamıştı.

Önlemler sayesinde Mayıs ayında bir günde görülen yeni vaka sayısı onlu rakamlara düşmüştü. Ancak iş yerlerinin aniden açılması kararının ardından vaka sayıları yeniden yükselmeye başladı.

Mayıs ayında hükümetin restoran, bar, park ve yüzme havuzlarını açma kararı almasının ardından konuşan İsrail Başbakanı Netanyahu, “ekonomiye destek olmak ama aynı zamanda hayatınızı kolaylaştırmak istiyoruz. Dışarı çıkıp normale dönerek bir kahve ya da bira içebilmenizi istiyoruz. Öncelikle tadını çıkarın” demişti.

İsrail işgali altındaki Batı Şeria’da da virüs vakaları benzer bir grafik izledi. Bahar aylarında salgın büyük ölçüde kontrol altındayken, vaka sayılarının artmasıyla birlikte Filistin Yönetimi Temmuz ayında 10 günlük yeni karantina önlemleri uygulamak zorunda kalmıştı. Batı Şeria’daki vaka sayısı 30 bin. Şu ana kadar bölgede virüs yüzünden hayatını kaybedenlerin sayısı da 240.

2007 yılından bu yana Hamas’ın iktidarda olduğu ve o zamandan bu yana da İsrail-Mısır ablukası altında bulunan Gazze Şeridi’nde şu anda 1700’den fazla vaka var. 2 milyon nüfuslu yoksul Gazze’de virüs yüzünden en az 16 kişi hayatını kaybetti, bölgede halihazırda kırılgan olan sağlık sistemi de zorda.

Hükümete tepki

İsrail’de hükümet salgınla mücadele ve daha önceki karantina önlemlerinden olumsuz etkilenen ekonomi sebebiyle eleştirilerin hedefinde. Yolsuzlukla yargılanan Başbakan Netanyahu, resmi konutunun önünde toplanan kalabalığın protestolarının hedefinde.

İsrail’de virüs vakası oranının yüksek olduğu ultra-ortodoks Yahudi toplumu dini amaçla bir araya gelinmesine de kısıtlama getiren önlemlere tepkili. Perşembe günü Tel Aviv’de yüzlerce kişi yeni karantina önlemlerini protesto etti. Bu kişiler arasında önlemlerin etkili olmayacağını savunan doktor ve bilim adamları da vardı.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG