Erişilebilirlik

İsrail’de Seçimin Galibi Netanyahu


Likud Partisi’nin seçimleri kazanmasıyla birlikte dördüncü kez işbaşına gelecek olan İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, önümüzdeki iki ila üç hafta içinde kabinesini oluşturacağını açıkladı

Oy pusulalarının neredeyse tamamının sayıldığı seçimlerde Likud Partisi, 30 sandalye kazandı. Likud’un en büyük rakibi Siyonist Birlik Partisi ise 24 sandalye elde etti.

Netanyahu’nun makamından yapılan açıklamada Başbakan’ın ihtiyacı olduğu 61 sandalyeli koalisyonu kurmak için küçük partilerle iletişime geçtiği bildirildi. Seçimlerde 10 sandalye elde eden merkez Kulanu Partisi de Netanyahu’nun görüştüğü siyasi oluşumlardan biri.

Netanyahu, İsrail halkının güvenlik ve ekonomi gibi kilit alanlarda faaliyet göstermesi için liderlerin bir an önce harekete geçmesini beklediğini belirtti.

Siyonist Birlik’in lideri Isaac Herzog ise seçim yenilgisini kabul ettiğini açıkladı ve yaptığı telefon görüşmesinde Netahyahu’yu kutladı. Herzog ayrıca muhalefet olarak İsrail halkı için çalışmaya devam edecekleri taahhüdünü verdi.

Öte yandan Filistin Yönetimi’nin üst düzey yetkililerinden Abdullah Abdullah ise İsrail’deki seçimlerin sonucunun hayal kırıklığı yarattığını söyledi.

Likud’un yeni hükümeti kuracağını kaydeden Abdullah, bunun eski politikaların devam edeceği anlamı taşıdığını belirtti. Netanyahu’nun Filistin Devleti’nin kurulmasına hiçbir zaman için vermeyeceğine, İsrail’in işgal altında tuttuğu Filistin topraklarının bir santimetrekaresinden bile çekilmeyeceğine ve Kudüs’in İsrail’in başkenti olarak kalmaya devam edeceğine ilişkin sözlerini hatırlatan Abdullah, bu sözlerin barış görüşmelerine dair tüm yolları kapatmak anlamına geldiğini kaydetti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG