Erişilebilirlik

İsrail'deki Seçimin Galibi Netanyahu


İsrail’de Başbakan Benyamin Netanyahu’nun seçimlerdeki rakibi, eski Genelkurmay Başkanı Benny Gantz liderliğindeki Mavi ve Beyaz Partisi, 9 Nisan’da yapılan genel seçimlerde yenilgiyi kabul etti.

Partinin Gantz’dan sonra gelen ismi Yair Lapid, “Bu turu kazanamadık. Şimdi Likud Partisi’ne muhalefet olarak hayatı zindan edeceğiz” dedi.

Reuters haber ajansına göre oyların yüzde 97’den fazlası sayıldı. Buna göre Başbakan Benyamin Netanyahu’nun muhafazakar Likud Partisi’nin öncülüğündeki koalisyonun 120 koltuklu parlamentoda 65 koltuk alacağı sanılıyor. Netanyahu’nun partisi Likud ve ittifak halinde olduğu diğer sağ partileri, koalisyon hükümetini kuracak çoğunluğu elde etmiş gözüküyor.

İsrail’de parlamentoda hükümeti kuracak çoğunluğu sağlamak için 120 sandalyenin 61’ini kazanmak gerekiyor.

Sandıklar açılmaya başladıktan sonra uzun süre Likud ve rakibi Beyaz-Mavi Partisi oyları birbirine yakın gitmişti.

Sonucun Likud lehine resmileşmesi halinde Netanyahu’nun beşinci dönem başbakanlık koltuğuna oturması bekleniyor.

Seçimin sona ermesinden kısa süre hem Netanyahu hem de Gantz seçimi kazandıklarını ilan etmişti ancak Gantz'ın Beyaz ve Mavi ittifakı daha sonra yenilgiyi kabul etti.

İlk sonuçların gelmeye başlamasının ardından Netanyahu destekçilerine yaptığı açıklamada partisinin muazzam bir zafer kazandığını söylemişti. Sağcı bir koalisyonun kurulacağını söyleyen Netanyahu her kesimin başbakanı olacağını belirtmişti.

Netanyahu’nun bu ifadesi, seçimden önce yaptığı Batı Şeria’daki yerleşim yerlerini ilhak edeceği sözleriyle çeliştiği yorumlarına neden oldu.

Rakibi Gantz bu vaadi sorumsuzluk olarak nitelemişti. Gantz buna karşın Filistin'le İsrail arasında küresel anlamda da destek görecek bir barış anlaşmasını savunduğunu belirtiyor.

Kampanyası sırasında Gantz kendisini İsrail’i birleştirici güç olarak tanımlamış ve "Netanyahu’yu göndermenin zamanı geldi" ifadesini kullanmıştı.

İsrail’de seçimin kesin sonuçlarının Cuma günü belli olması bekleniyor. Mevcut durumun korunması halinde Gantz’ın önderliğindeki sol blok sadece 55 sandalyeye ulaşabiliyor ve koalisyon hükümetini kuracak çoğunluğu elde edemiyor.

69 yaşındaki Netanyahu eğer seçim sonucunda koalisyon kurmayı başarırsa İsrail tarihinin en uzun süre görevde kalan başbakanı olacak. İsrail Başbakanı, ülke içerisinde son dönemde hakkındaki yolsuzluk iddiaları nedeniyle zor bir dönem geçiriyordu.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG