Erişilebilirlik

İsrail’de Demokrasi Tartışması


İsrail’de yeni bir yasa tasarısı tartışma yarattı. İsrail Parlamentosu Knesset’in Anayasa, Hukuk ve Adalet Komisyonu tarafından önerilen yasa tasarısına göre 120 üyeli Parlamento’da 90 milletvekilinin onayı ile İsrail’e karşı silahlı mücadeleyi destekleyen Knesset üyeleri ihraç edilebilecek.

İsrail yıllardır Ortadoğu’da gerçek demokrasiye sahip olduğunu iddia ediyor ama bazı üst düzey yetkililer yeni yasa tasarısının bu imaja zarar verebileceğini belirtiyor.

Tasarı, İsrail’e karşı silahlı mücadeleyi destekleyen, ırkçılığı teşvik eden ve İsrail’i Yahudi devleti olarak kabul etmeyen milletvekillerine ihraç yolunu açıyor. Bunun için 120 üyeli Knesset’te 90 milletvekilinin oyu yeterli olacak.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, üç Arap milletvekilinin çatışmalarda öldürülen Filistinlilerin yakınlarını ziyaret etmelerinin ardından yasa tasarısının öncülüğünü yaptı.

Ulusal Demokratik Asamblesi ya da İbranice Balad’dan üç milletvekili, Jamal Zahalka, Haneen Zoabi ve Basel Ghattas söz konusu aileler ile Kudüs’te bir araya gelmişti.

Olay, Yahudiler’in tepkisini çekmişti. Netanyahu, “Knesset’in üyeleri çocuk katillerini ziyaret ediyorsa, İngiltere’de, Amerika’da Kanada’da Cihadi John ve diğer katillere saygı gösterenlere insanlar ne yapıyorsa biz de onu yapmalıyız” dedi. İsrail Başbakanı demokrasinin kendisini savunması gerektiğini de vurguladı.

Küçük bir parti olan Balad’ın eski lideri Azmi Bişara Hizbullah’a istihbarat sağladığından şüphelenilmesi üzerine ülkeyi terk etmişti.

Sağcı milletvekilleri ile Knesset’in Hukuk Komisyonu Başkanı Nissan Slomiansky yasa tasarısına destek verdi.

Bazı muhalefet milletvekillerine göre de yasa tasarısı gereksiz, çünkü yapılanlar zaten suç ve suçlananlar her şekilde Knesset’ten çıkartılacak.

Yasa tasarısı demokratik temsiliyetin devamı için azledilen milletvekilinin yerine parti listesindeki diğer adayın gelmesini öngörüyor.

Yasa tasarısına eleştiriler de var. Sol Meretz Partisi’inden Zehava Gal’a göre bugün Araplar istenmiyor, yarın solcular istenmeyecek.

Yasa tasarısına en sert eleştiri Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin’den geldi. Yasa tasarısının parlamenter demokrasi ile ilgili sorunlu bir anlayışı gösterdiğini söyleyen Rivlin, “Knesset soruşturan ve cezalandıran olmamalı” diyor.

İsrail Demokrasi Enstitüsü adlı düşünce kuruluşu da milletvekillerinin profesyonel yargıç olmadığını belirtti.

Arap Listesi’nden Ahmed Tibi “toplumumuzu demokratik olarak temsil etmek için burdayız, seçimle geldik” ifadesini kullandı. Tibi, “Yaptıklarını beğenirsiniz ya da beğenmezsiniz, seversiniz ya da sevmezsiniz yasa tasarısı Araplar’a ölüm sloganının parlamenter tercümesidir” dedi.

Yasa tasarısının gelecek hafta Knesset’e gelmesi bekleniyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG