Erişilebilirlik

İsrail Yeni Yerleşim Birimleri Kuruyor


Pa
Pa

İsrail Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te 1400 yeni Yahudi yerleşim birimleri inşa edileceğini açıkladı

İsrail Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te yeni Yahudi yerleşim birimleri inşa edileceğini açıkladı. Konut Bakanlığı’ndan bugün yapılan açıklamada 800 evin Batı Şeria’da, 600 evin de Doğu Kudüs’te inşa edileceğini duyurdu. Her iki yer de 1967 yılından bu yana İsrail işgali altında.

Bu kararın, hapisteki bazı Filistinlilerin serbest bırakılması sonrasında hükümet üyelerinin duyduğu kaygıları gidermek amacıyla alınacağı tahmin ediliyordu.
Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry’nin son barış girişimleri çerçevesinde 26 Filistinli serbest bırakılmıştı.

Yeni yerleşim birimi kararının açıklanmasından sonra Filistinliler görüşme masasını terk etme tehdidinde bulundu ve gerekirse yasal yola başvuracaklarını söyledi.

Kerry geçtiğimiz günlerde Ortadoğu barış sürecini canlandırmak amacıyla tarafları ziyaret etmişti. Bu Kerry’nin Mart ayından bu yana Ortadoğu’ya yaptığı 10. ziyaret. Kerry, dokuz ay içerisinde barış formül bulunması için süre koymuştu.

Kerry, Pazar günü bölgeden ayrılırken, daraltılmış bir çerçeve anlaşması üzerinde çalışıldığını ve bunun büyük bir ilerleme olacağını söyledi.

Öte yandan İsrail ve Filistinliler karşılıklı olarak birbirlerini barışı sabote etmekle suçluyor.

İsrail, Filistinlilerin İsrail’i devlet olarak tanıması gerektiğini söylüyor ve İsrail vatandaşlarını öldürdükten sonra hapis yatan ve son kararla serbest bırakılan Filistinlileri kahraman gibi karşılamalarını eleştiriyor.

Filistinliler de Yahudi yerleşim birimlerinden ve son güvenlik anlaşma önerilerinden rahatsızlık duyuyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG