Erişilebilirlik

İsrail ve Suudi Arabistan İkna Olmuyor


Amerikalı ve İngiliz yetkililer, İran’la varılan nükleer anlaşmadan memnun olmayan İsrail ve Suudi Arabistan’ı ikna etme çabalarında başarısız kaldı.

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, Suudi muhatabı Adil el Cübeyr’le bir araya geldi. Cübeyr görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, yaptırımların kalkmasından sonra kazanacağı ekonomik geliri “bölgesel maceralara harcamaması” konusunda İran’ı uyardı.

3 Ağustos’ta Körfez ülkelerini ziyaret edecek olan Kerry, Körfez İşbirliği Konseyi üyesi altı ülkeyi İran’la yapılan anlaşmaya ikna çabalarına devam edecek. Suudi Bakan Konsey toplantısının Doha’da yapılacağını bildirdi.

Kerry ayrıca İran’la varılan nükleer anlaşmayı anlatmak amacıyla İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’yla görüştü.

Amerika Savunma Bakanı Ash Carter da haftasonu İsrail'e ve Suudi Arabistan'a giderek Washington'un iki ülkeye desteğini vurgulayacak.

Netanyahu ve İngiliz bakan arasında sözlü atışma

Öte yandan, İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond Kudüs’te temaslarda bulundu. Hammond ve İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun ortak basın toplantısında iki yetkili arasında atışma yaşandı. Hammond ve Netanyahu daha sonra özel görüşmelere geçti.

Netanyahu, İran’a yaptırımlar hafifletilmeden önce bu ülkenin politikalarını değiştirmiş olmasını tercih ettiklerini söyledi. İsrail Başbakanı, Tahran’la varılan anlaşmanın geçmişte İran’ın ülkesini yok etmeyi amaçladığı yönündeki söylemine dikkat çekmemiş olmasını şaşırtıcı bulduğunu sözlerine ekledi.

İngiliz bakan ise İsrail’in kaygılarını anlamakla birlikte, İran’ın bölgesel politikalarıyla ilgili sorunun önümüzdeki aylarda çözüleceğinin işaretini verdi. Philip Hammond, bu konuyu hafife almayacaklarını söyledi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Hammond, ülkesinden ayrılmadan önce Parlamento’da yaptığı konuşmada, İsrail’in İran’la “daimi anlaşmazlık” yaşamak istediğini savunmuştu. Hammond’la Kudüs’te basın toplantısına katılan Netanyahu ise, İngiliz bakana “yorumlarının yanlış olduğunu” söyledi.

İran’la yapılan nükleer anlaşmayı “tarihi hata” diye niteleyen Netanyahu, şimdi Amerikan Kongresi’nin anlaşmayı onaylamaması için çabalıyor.

Philip Hammond, Netanyahu’nun “Amerikan Kongresi üzerindeki nüfuzunu” kullanmayı amaçladığını doğruladı, ancak bu çabanın başarıya ulaşmasını beklemediğini söyledi.

Başkan Barack Obama Çarşamba günü yaptığı basın toplantısında anlaşmanın İran’ın nükleer silah edinmesinin önlemenin tek yol olduğunu söyledi. Obama, Kongre’deki Cumhuriyetçi muhalefetin ve Cumhuriyetçi Partili başkan adaylarının eleştirilerini reddetti. Dünyanın yüzde 99’unun görüşlerine katıldığını vurgulayan Obama, muhaliflerine başka alternatif sunma çağrısında bulundu.

Kongre’nin anlaşmayı onaylaması için 60 günü var, ancak Obama Kongre’den ret cevabı gelmesi durumunda bunu veto edeceğini açıkladı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG