Erişilebilirlik

İsrail, Nobel Ödüllü İrlandalı Barış Eylemcisini Sınırdışı Etti


İsrail, Nobel Ödüllü İrlandalı Barış Eylemcisini Sınırdışı Etti
İsrail, Nobel Ödüllü İrlandalı Barış Eylemcisini Sınırdışı Etti

İsrailli yetkililer, Mairead Corrigan Maguire’in bu sabah İngiltere’ye giden ilk uçağa bindirildiğini bildirdi.

Maguire Haziran ayında Gazze’ye yardım götüren gemilerden birinde tutuklanmış ve 10 yıl süreyle İsrail’i girmesi yasaklanmıştı.

Geçen hafta barış eylemcileriyle görüşmek üzere yine İsrail’e giden Maguire giriş yasağından haberi olmadığını savunmuştu.

Maguire’in savunmasını reddeden İsrail Anayasa Mahkemesi, İrlandalı kadın eylemcinin yasak kararına imzasını attığını bildirdi ve kendisini İsrail aleyhine propaganda yapmakla suçladı.

İsrail, Nobel Barış Ödülü sahibi İrlandalı eylemci Mairead Corrigan Maguire’ı, dört ay önce Gazze’ye uygulanan ablukayı kırmaya çalışan bir yardım filosuna katılması nedeniyle sınır dışı etti. Yardım gemilerine düzenlenen İsrail komando baskını sırasında Mavi Marmara’da dokuz Türk’ün öldürülmesi, uluslararası alanda büyük tepkilere yolaçmıştı.

Yardım filosunu ‘provokasyon’ olarak tanımlayan İsrail, olaydan sonra Maguire’ı sınırdışı etmiş ve ülkeye girişini 10 yıl süreyle yasaklamıştı. Ancak Maguire yasağa meydan okuyarak geçen hafta İsrailli ve Filistinli barış eylemcileriyle görüşmek üzere yeniden İsrail’e girmeye çalıştı.

Tel Aviv hava alanında tutuklanan 66 yaşındaki kadın eylemci, ziyaretinin İsrail için bir tehdit oluşturmadığını savundu.

Maguire, barış ve uzlaşma için çalışan kişileri desteklemek için İsrail’e gittiğini söyledi.

Maguire 1976 Nobel Barış Ödülü’ne, Kuzey İrlanda’daki mezhep çatışmalarını durdurma çabalarından ötürü layık görülmüştü. İrlandalı eylemci son yıllarda dikkatini Filistin davasına çevirmiş ve İsrail’i sert biçimde eleştirmeye başlamıştı.

Maguire, hakkındaki giriş yasağından haberi olmadığını öne sürerek kararın iptali için İsrail Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Ancak Maguire, Anayasa Mahkemesi’nin Kudüs’teki oturumunda İsrail’i ırk ayrımcısı bir devlet olarak suçlayarak yargıçları kızdırdı.

Maguire, bölgede barış olacağını inandığını ancak bunun sadece İsrail’in ırk ayrımına ve Filistin halkına uyguladığı etnik temizliğe son vermesiyle mümkün olacağını söyledi. Yargıçlardan biri, İrlandalı eylemciye Anayasa Mahkemesi’nde propagandaya yer olmadığı uyarısında bulundu.

Maguire’nin itirazını reddeden mahkeme, kendisini giriş yasağına meydan okuyarak “‘kanun benim’ zihniyetiyle” hareket etmekle suçladı.

XS
SM
MD
LG