Erişilebilirlik

İsrail Nisan’da Erken Seçime Gidiyor


İsrail Nisan ayında erken seçime gidiyor. Başbakanlık sözcüsü kararı Twitter hesabından ‘‘Koalisyon liderleri parlamentoyu feshetmeye ve Nisan ayının başında yeni seçime gitmeye oybirliğiyle karar verdi’’ sözleriyle açıkladı.

Koalisyon krizine yeni bir askerlik yasa tasarısı neden oldu.

Dördüncü dönem başbakanlık koltuğunda oturan Likud partisi lideri Netanyahu liderliğindeki koalisyon 120 koltuklu parlamentoda sadece 61 koltukla çoğunluğa sahip.

İsrail kanunlarına göre seçimlerin Kasım 2019’da yapılması gerekiyordu.

Netanyahu hakkında yürütülen bir dizi yolsuzluk soruşturması ise Başbakan’ın sandıkta güven oyu almak istediği söylentilerine neden oldu.

Son anketler Netanyahu’ya desteğin hala yüksek olduğunu gösteriyor. Erken seçim olasılığı ilk olarak Savunma Bakanı Avigdor Lieberman’ın hükümetten ayrıldığı ve koalisyonu yalnızca bir kişilik çoğunlukla bıraktığı Kasım ayında ortaya çıkmıştı.

Netanyahu’nun Likud Partisi içinden hiç kimse henüz gelecek seçimler için Netanyahu’ya rakip olarak ortaya çıkmış değil. Partinin erken seçimde de Netanyahu’ya destek vermesi bekleniyor.

Likud dışında Yesh Atid muhalefet partisinin lideri Yair Lapid, Netanyahu’nun seçimlerdeki en büyük rakibi olarak görülüyor. Anketlerde parti Likud’un hemen ardında yer alıyor.

İsrail’in eski Genel Kurmay Başkanı Benny Gantz’e dengeleri merkez sol bir bloğun lehine değiştirebilecek ılımlı potansiyel bir aday olarak bakılıyor.

Sağ kanatta ise Lieberman ve Yahudi Evi Partisi lideri Naftali Bennett, seçimlerde Likud’un daha zayıf bir durumda kalması halinde olası bir sağ koalisyona liderlik edebilecek isimler arasında gösteriliyor.

Netanyahu ilk kez 1996-1999 yılları arasında başbakanlık koltuğuna oturmuştu. 2009’da yeniden göreve gelen, Netanyahu son dönemine Mayıs 2015’te başlamıştı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG