Erişilebilirlik

İsrail-Lübnan Gerginliğini Giderme Çabaları Sürüyor


Salı günkü son dört yılın en kanlı sınır çatışmasından sonra BM barışgücü, İsrail ve Lübnanlı komutanlar gerginliği yatıştırma amacıyla Güney Lübnan’da biraraya geldi. UNIFIL adı verilen Lübnan’daki BM barışgücü iki taraftan gerginliği arttıracak eylemlerden kaçınmalarını istedi. Barışgücü sözcüsü Milos Struger, toplantıda tarafları yeni çatışmalar çıkmaması konusunda uyardıklarını açıkladı.

BM barışgücünün acil önceliğinin bölgede sükuneti sağlamak olduğunu belirten sözcü, Lübnan ve İsrail Ordusu komutanlarıyla temasa geçtiklerini ve kendilerinden azami itidali göstermelerini istediklerini söyledi.
Çatışma, tartışmalı sınır bölgesinde İsrail askerlerinin ağaçları kesmesi sırasında bir İsrailli yarbayın Lübnan kuvvetlerinin açtığı ateş sonucu ölmesi üzerine çıkmıştı. İsrail, yarbayın öldürülmesine tank ateşi ve hava saldırısıyla karşılık vermiş, misillemede iki Lübnanlı askerle bir gazeteci ölmüştü.
BM barışgücü daha sonra, İsrail kuvvetlerinin ağaçları kendi topraklarında kestiklerini, Lübnan’ın iddia ettiği gibi sınırı geçmediklerini açıkladı. Amerika Dışişleri Bakanlığı da Lübnan kuvvetlerinin İsrailli askerlere ateş açmasını “tümüyle haksız ve savunulamaz” bir eylem olarak tanımladı.
İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu Kudüs’te yaptığı açıklamada sert bir uyarıda bulundu.

Netanyahu, İsrail kuvvetlerine yönelik ”kanlı tahrikten” Lübnan hükümetini sorumlu tuttuğunu söyledi. Lübnan’ı İsrail’in kararlılığını sınamaya kalkışmaması için uyaran Netanyahu, yeni saldırılara sert askeri karşılık verileceğini belirtti.
Beyrut hükümeti İsrail kuvvetlerinin sınırı geçtiğinde ve Lübnan Ordusunun meşru savunma hakkını kullandığında ısrar ediyor. Sınır çatışması, bölgede yeni bir savaş çıkacağı korkusu yarattı. 2006’da Hizbullah gerillalarının kanlı sınırötesi baskını üzerine İsrail Lübnan’a 34 gün süren kara ve hava saldırılarına girişmişti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG