Erişilebilirlik

İsrail: ‘Kürt Referandumunu Destekliyoruz’


İsrail Başbakanı Netanyahu’nun ofisinden Çarşamba günü yapılan bir açıklamada İsrail’in, Kürtler’in kendi devletlerini kurma çabalarını ve bu çerçevede Eylül sonunda yapılması planlanan referandumu desteklediği bildirildi. Aynı açıklamada, İsrail’in PKK’yı terör örgütü olarak kabul ettiği de hatırlatıldı.

Başbakanlıktan yapılan açıklamanın, geçen hafta eski Genelkurmay Başkan Yardımcısı Yair Golan’ın konuya ilişkin sözlerinin resmi görüşü yansıtmadığını vurgulamak için yapıldığı sanılıyor. Golan, Washington’da katıldığı bir konferansta, PKK’yı terör örgütü olarak değerlendirmediğini söylemişti. Aynı konferansta Golan, Ortadoğu’da kurulacak istikrarlı bir Kürt devletinin “kötü bir fikir olmadığını” da söyledi.

Eski Genelkurmay Başkan Yardımcısı bahsettiği Kürt devletinin nerede kurulması gerektiği konusunda ise görüş belirtmemişti.

Iraklı Kürtler 25 Eylül’de aralarında zengin petrol yataklarına sahip Kerkük’ün de olduğu üç bölgede bağımsızlık referandumu yapmayı planlıyor.

Her ne kadar söz konusu referandumun bağlayıcı olmasa da Kürt yetkililer referandumdan alınacak güçlü bir sonucun Bağdat’la bağımsızlık konusunda pazarlıkların başlaması konusunda önemli bir adım olacağını düşünüyorlar.

Iraklı Şii milletvekillerinden Mahmud El Hasan, İsrail’in Kürtler’i desteklemesinin sürpriz bir durum olmadığını savundu. El Hasan, “Elbette İsrail Irak’ın bölünmesini destekleyecek ve bundan mutlu olacaktır. Güçlü ve birleşik bir Irak İsrail için güçlü bir tehdit anlamına geliyor” dedi.

Türkiye, İran ve Bağdat’ın karşı çıkıyor olmasına karşın İsrail uzun zamandır bölgedeki Kürtler ve taleplerine sempatiyle yaklaşıyor ve referandum konusunda destek veriyor.

Bölgesel Kürt Yönetimi Sözcüsü Sefin Dizayi her ne kadar Netanyahu’nun yorumlarına doğrudan yanıt vermese de kullanılan ifadelerden memnun olduğunu ortaya koydu. Dizayi, “Herkes fikrini söylemekte serbesttir. Eğer dünyanın bir yerinde bir yönetici Iraklı Kürtler’in bağımsızlıklarını elde etme hakları olduğuna kanaat getiriyorsa bundan memnuniyet duyarız” diye konuştu.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG