Erişilebilirlik

Netanyahu: 'Operasyona Devam'


İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu (solda)
İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu (solda)

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Gazze sınırındaki militan tünellerinin tamamını imha etmeye niyetli olduklarını ve sonrasında da İsrail’in güvenlik gereksinimlerine göre hareket edeceklerini açıkladı

İsrail ordusunun çok sayıda tüneli tahrip ettiğinin altını çizen Netanyahu, bu şekilde Hamas’ın yıllarca uğraştığı stratejik planları bozduklarını söyledi. Netanyahu ayrıca, bir aya yakın süredir devam eden Gazze operasyonu boyunca çok sayıda Hamas hedefini vurduklarını ve yüzlerce militanı öldürdüklerini savundu.

İsrail Başbakanı, saldırılara son vermemesi durumunda Hamas’a hoşgörüsüz davranacakları uyarısında bulundu.

Gazze’de ölen sivil Filistinliler’e de değinen Netanyahu, ülkesinin “Gazze’nin barışçı vatandaşlarına karşı hiçbir şeyi olmadığını” söyledi. Ölen ve yaralanan her bir sivil için üzgün olduğunun altını çizen İsrail Başbakanı, bölgenin yeniden yapılandırılması için uluslararası yardım çağrısında bulundu.

Filistinliler, Gazze’de üç haftadır süren İsrail bombardımanında bin 600’ü aşkın kişinin öldüğünü bildiriyor. Ölenlerin büyük çoğunluğu sivillerden oluşuyor. Ayrıca 8 binin üzerinde kişi de operasyonlarda yaralandı. İsrail ise, 60’tan fazla asker ve üç de sivil kaybetti.

İsrail ordusu, Gazze’nin kuzeyindeki Beyt Lahiya sakinlerine, bombardımanın bittiğini ve evlerine dönebilecekleri güvencesi verdi.

İsrail Kahire'ye heyet göndermiyor

İsrail Kahire’de Filistinliler’le yapacağı ateşkes görüşmelerine heyet göndermeyeceğini açıkladı. İsrailli yetkililer, cuma günkü 72 saatlik ateşkesin iki saat dolmadan bozulmasından Hamas’ı suçluyor.

Filistinli başgörüşmeci Saab Erekat, görüşmeler için heyet göndereceklerini bildirdi. Reuters haber ajansının görüştüğü, adının verilmesini istemeyen bir İsrailli yetkiliyse Hamas’ı uluslararası arabulucuları yanıltmakla suçladı ve Kahire’ye heyet göndermeyeceklerini söyledi.

İsrail, cuma günü yürürlüğe giren ateşkesi Hamas’ın bozduğunu iddia ediyor. İsrail ayrıca, ateşkes sırasında Hamas’ın saldırarak iki askerini öldürdüğünü, birini ise kaçırdığını savunuyor.

Ateşkesin bozulmasının ardından İsrail, Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah kentini bombalamaya devam etti. Kara birlikleriyse kayıp askeri arıyor.

Filistinli sağlık görevlileri, Refah’taki bombardımanda en az 35 kişinin öldüğünü bildiriyor. İsrail Gazze’de hava saldırılarına devam ederken, Gazze İslam Üniversitesi kampüsünün de büyük ölçüde hasar gördüğü belirtildi.

Hamas’ın askeri kanadı, kayıp İsrailli askerle ilgili bir bilgiye sahip olmadıklarını açıkladı. Hamas sözcüsü, kayıp İsrailli Teğmen Hadar Goldin’in, kendi ordusunun düzenlediği saldırıda ölmüş olabileceğini savundu. Sözcü, ayrıca kendi militanlarıyla da temasın kesildiğini doğruladı.

Hamas’ı ateşkesi bozmakla suçlayanlar arasında Başkan Barack Obama ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon da bulunuyor. Obama ve Ban, Hamas’tan kayıp askeri derhal ve önkoşulsuz serbest bırakmasını istedi. Bununla birlikte Filistinli militanlar, çatışmaların ateşkes ilan edilmeden önce yaşandığını savunuyor.

İsrail bakanlar kurulu, kayıp askerin durumunu dün gece uzun bir oturumda ele aldı.

Başkan Obama, İsrail’in kendini Hamas’ın füze saldırılarına karşı koruma hakkı bulunduğunu söylemişti. Obama bununla birlikte Gazze’de sivil ölümlerini de “üzücü” diye niteledi ve sivillerin korunması için her şeyin yapılması gerektiğini savundu.

Amerikan Kongresi cuma gecesi İsrail’in Demir Kubbe adlı füze savunma sistemine 225 milyon dolar acil ödenek ayıran bir tasarıyı geçirdi. Temsilciler Meclisi’nden 8’e karşı 395 oyla geçen tasarı imzalanmak üzere Başkan Obama’ya gönderildi.

Önceki gün 72 saatliğine ilan edilen ateşkes, cuma sabahı iki saat geçmeden bozuldu. İsrail, Refah’ta militan tüneli tahrip eden askerlerine bir intihar bombacısının saldırdığını savunuyor. Saldırıda iki asker ölmüştü, biri kaybolmuştu.

İsrail Gazze’nin tamamen silahlı militanlardan arındırılmasını istiyor. Hamas da, İsrail ve Mısır’dan Gazze’nin ekonomisini yok eden ablukayı kaldırmasını şart koşuyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG