Erişilebilirlik

İsrail'in Vurduğu Gazze'de Can Kayıpları Artıyor


İsrail, Gazze’ye yönelik operasyonlarına gece boyunca devam etti. Gazze Şeridi karadan, havadan ve denizden bombardıman altına alındı. Filistin Sağlık Bakanlığı yetkilileri, İsrail operasyonlarında hayatını kaybedenlerin sayısının 119'a ulaştığını açıkladı. Hayatını kaybedenlerin 31’i çocuk, 19’u de kadın. Saldırılarda en az 830 kişi de yaralandı.

Gerginliğin başlangıcından bu yana İsrail tarafında da 8 kişi hayatını kaybetti. Hayatını kaybedenlerden birinin İsrailli bir asker olduğu açıklandı.

İsrail ordusu tarafından yapılan açıklamada ilk anda Gazze’ye kara operasyonu başlatıldığı duyuruldu, ancak daha sonra Gazze Şeridi’ne henüz giren askeri birlik olmadığı açıklandı. Kara birlikleri hali hazırda Gazze Şeridi’ne yönelik topçu atışları yapıyor.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, yayınladığı video kaydında, “Hamas'a çok ağır bir bedel ödeteceğimizi söylemiştim. Şimdi bunu yapıyoruz ve sert bir güçle yapmaya devam edeceğiz” dedi.

İsrail’in bombardımanı nedeniyle çok sayıda Filistinli'nin evlerini terk ettikleri ve sığınacak yer arayışı içerisinde oldukları belirtiliyor. Çok sayıda kişinin bölgede bulunan Birleşmiş Milletler denetimindeki okul binasına sığındığı ifade ediliyor.

İsrail operasyonlarında silahlı insansız hava araçlarını da kullanıyor. Gazze Şeridi’nde bir caddeye yapılan atışta 4 kişinin hayatını kaybettiği 6 kişinin de yaralandığı belirtiliyor. İsrail’in Gazze’ye düzenlediği hava saldırılarında Anadolu Ajansı kameramanı Muhammed el-Alul ve foto muhabiri Mustafa Hassuna da yaralandı.

İsrail yetkilileri hava operasyonuna 160 civarında uçak ve hava aracının katıldığını, ayrıca topçu ateşlerinin sürdüğünü açıkladı. Yetkililer, operasyonlarda Hamas’a ait olduğu iddia edilen binalar ve Filistin tarafındaki tünellerin hedef alındığını belirtti.

İletişim Başkanı Fahrettin Altun da Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “Kadın, çocuk, genç, ihtiyar ayırmadan terör estirmeye devam eden İsrail’in saldırılarında yine @anadoluajansiçalışanlarımız yaralandı. Kameramanımız Muhammed el-Alul ile foto muhabirimiz Mustafa Hassuna’ya acil şifalar diliyorum. Hepimize geçmiş olsun” mesajını paylaştı.

İsrail’in operasyonuna Hamas roket saldırılarıyla karşılık verdi. Hamas tarafından yapılan açıklamada gece boyunca İsrail’e 100 civarında füze atıldığı belirtildi. Lübnan’dan da İsrail topraklarına füze atıldığı ancak füzelerin boş araziye düştüğü iddia ediliyor.

İsrail ordu yetkilileri de gerginliğin başlangıcından bu yana İsrail’e yönelik 1800 civarında roket fırlatıldığını, bunlardan 430 kadarının İsrail topraklarına ulaşmadan Gazze’ye düştüğünü belirtti.

İsrail operasyonu ve Hamas’ın füze saldırı neticesinde hem Gazze’de hem de İsrail’in çeşitli şehirlerinde elektrik kesintileri yaşanıyor.

İsrail’de Hamas’ın roket saldırı nedeniyle şehirlerde sirenler çalması üzerine halk panikle sığınaklara kaçtı.

Uluslararası çabalarda ilerleme kaydedilemedi

Gerginliğin sona ermesi için uluslararası çabalar da sürüyor ancak şu ana kadar Mısır, Katar ve Birleşmiş Milletler’in girişimlerinde herhangi bir ilerleme sağlanamadı. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Pazar günü konuyu görüşmek üzere toplanma kararı aldı.

ABD Başkanı Joe Biden
ABD Başkanı Joe Biden

ABD Başkanı Joe Biden’ın açıklamasında İsrail’in kendisini savunma hakkına atıfta bulunmasına Demokrat parti içerisinde de tepkiler geldi. Biden’ın açıklamasının tek taraflı olduğu ve İsrail’e destek anlamına geldiğine yönelik eleştiriler yapıldı. Demokrat Partili Temsilciler Meclisi Üyesi Alexandria Ocasio- Cortez, “Bu tarafsız bir dil değil, taraf tutan, işgalin tarafını tutan bir dil” eleştirisini yaptı. Temsilciler Meclisi’nin 25 üyesi de ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’a bir mektup yazarak Filistinli halkın yerlerinden edilmesinin durdurulması konusunda İsrail’e baskı yapması istendi.

Amerikalı 3 havayolu şirketinin ardından Polonya havayolu şirketi LOT da Tel Aviv’e olan uçuşlarını durdurduğunu açıkladı. ABD ayrıca vatandaşlarına güvenlik gerekçesiyle İsrail’e seyahat etmemeleri konusunda bir uyarı yayımladı.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG