Erişilebilirlik

İsrail'in Gazze Operasyonları Şiddetleniyor


Filistin tarafından İsrail topraklarına füze atılırken İsrail Hava Kuvvetleri’ne ait uçaklar da Gazze’ye hava saldırısı düzenledi. İsrail’in İslami Cihat’a karşı düzenlediği operasyon sonrasında, bölgede tansiyon yaklaşık bir yılın ardından yeniden yükseldi.

İslami Cihat Örgütü tarafından atıldığı belirtilen roketlerin İsrail’in Tel Aviv şehrine ulaştığı belirtiliyor. İsrail ordusu Cuma günü düzenlediği sürpriz bir operasyonla örgütün üst düzey isimlerinden birini öldürmüştü.

Ordu tarafından yapılan açıklamada, Cumartesi günü de devam eden operasyonlarda çok sayıda örgüt üyesi ve mühimmatın bulunduğu depoların hedef alındığı belirtildi.

Gazze Şeridi’nde İsrail ordusu tarafından en az 5 evin vurulduğu belirtilirken bölgeye çok sayıda ambulansın da gittiği görüldü.

Saldırılarda 15 kişi hayatını kaybetti

Filistin Sağlık Bakanlığı yetkilileri, İsrail’in düzenlediği saldırılarda şu ana kadar 15 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Bu kişilerden en az dördünün İslami Cihad militanı olduğu belirtilirken sivil kayıplar arasında çocukların da olduğu ifade edildi. Örgütse kaç militanının öldüğüne dair bir açıklama yapmadı.

İslami Cihat Örgütü’nün attığı roketlerle Ben Gurion Uluslararası Havalimanı’nı hedef aldığı ancak roketlerin havalimanına kadar ulaşamadığı belirtildi. Yetkililer havalimanında uçuşların etkilenmediğini açıkladı.

Mısır, tansiyonu düşürmek için arabuluculuk girişiminde bulunduğunu açıkladı. General Ahmed Abdülhalik başkanlığındaki Mısır istihbarat heyeti Cumartesi günü İsrail’de temaslar bulundu. Heyet görüşmelerin ardından Gazze Şeridi’ne geçerek Filistinliler de biraraya gelecek.

Arabuluculuk görüşmeleri esnasında ateşkes sağlanması ümid edilirken İslami Cihad ateşkes olmayacağı sinyalini verdi. Bir örgüt yetkilisi Reuters Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada “Şimdi ateşkes değil direniş zamanı” dedi.

İsrail Cuma günkü operasyonuyla birlikte yaklaşık 2,3 milyon kişinin dar bir alanda yaşadığı Gazze Şeridi’ne akaryakıt sevkiyatını da durdurdu. Öte yandan İsrail’in bölgeye verilen elektrikte de kısıntıya gittiği ve günde 8 saate indirdiği belirtiliyor. Yetkililer enerji kesintilerinin özellikle sağlık kurumları ve hastaneleri zorda bırakacağına işaret ediyorlar.

BM yetkilileri bölgede artan şiddet olaylarından duydukları kaygıyı dile getirirken Filistin Yönetimi de İsrail’in saldırılarını kınadığını açıkladı. ABD’nin İsrail Büyükelçisi Tom Nides yaptığı açıklamada İsrail’in kendisini koruma hakkına vurgu yaptı.

İsrail ve Filistin arasındaki tansiyon ilk olarak bu hafta İsrail’in işgal atındaki Batı Şeria’da bir İslami Cihat Örgütü komutanını gözaltına almasıyla yükseldi. Örgüt bu gelişmenin ardından misilleme yapacağını duyurdu. İsrail ordusu Cumartesi günü de örgütün 19 üyesinin daha tutuklandığını açıkladı.

İsrail Savunma Bakanı, operasyonlar sırasında Gazze Şeridi’ndeki çok sayıda roket barındırına ve üretlien noktanın vurulduğunu söyledi. İsrail Başkanı Yair Lapid de operasyon sayesinde örgütün düzenleyeceği bir saldırının bertaraf edildiğini belirtti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG