Erişilebilirlik

İsrail’in Ankara Büyükelçisi Görevine Başladı


İsrail ile Türkiye arasında 2010 yılındaki Mavi Marmara olayı nedeniyle askıya alınmış diplomatik ilişkiler, karşılıklı atanmış yeni büyükelçiler Eitan Na’eh ve Kemal Ökem’in el sıkışmasıyla resmen “iyileşme” sürecine girdi.

İsrail Büyükelçisi Eitan, Na’eh, bugün ilk önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edildi. Kabulde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a güven mektubunu sunan İsrail Büyükelçisi Na’eh, bundan önce İsrail’in Londra Büyükelçiliği Misyon Şefi Yardımcısı olarak görev yapıyordu. Na’eh aynı zamanda 1990’lı yılların ortalarında Ankara’da basın müşaviri olarak görev yapmıştı.

Büyükelçi Na’eh ve eşi Cheryl Na’eh, güven mektubu sonrasında akşamüstü İsrail Elçilik Konutu’nda tanışma resepsiyonuna ev sahipliği yaptı. Elçi Na'eh, “Hala yapılacak çok iş var. Bugün Cumhurbaşkanı’na güven mektubunu vermek çok iyi bir başlangıçtı. Bence çok sıcak bir karşılamaydı, bu yüzden ev sahibi Türk hükümetine, dışişlerine ve cumhurbaşkanlığına teşekkür ediyorum” dedi.

Resepsiyondaki en dikkat çekici konuk ise, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 11 Ekim günü İsrail’e elçi olarak atanacağını duyurduğu Kemal Ökem oldu. Ökem ile İsrail ve Türkiye’nin geçmişteki kazanımlarına dayalı daha iyi ilişkiler kurmak için uğraşacaklarını anlatan Na’eh, gelecekteki fırsatlara odaklanacaklarını söyledi.

Türkiye’nin Tel Aviv Büyükelçisi Ökem, Başbakanlık’ta Dışişleri Danışmanı olması öncesinde Dışişleri Bakanlığı Ortadoğu Genel Müdür Yardımcısı görevindeydi.

Resepsiyona ayrıca emekli büyükelçi ve eski CHP milletvekili Faruk Loğoğlu, Türkiye'nin eski dışişleri bakanlarından Hikmet Çetin ile Başbakan Binali Yıldırım’ın dış politika danışmanı Kerim Uras da katıldı.

Bu arada Elçi Eitan Na’eh, Twitter’da Londra görevindeyken açtığı hesabı kapattı ve büyükelçi sıfatıyla yeni bir hesap da açtı.

20 Ağustos’ta anlaşma onaylanmıştı

Türkiye Büyük Millet Meclisi 20 Ağustos günü Türkiye ile İsrail hükümetleri arasında imzalanan ve Mavi Marmara olayına karşılık tazminat verilmesi şartıyla ilişkileri iyileştirmeyi planlayan anlaşmayı onaylanmıştı. Anlaşmaya göre İsrail, 31 Mayıs-1 Haziran 2010 gecesinde yaşanan Mavi Marmara olayı sırasında yakınlarını kaybeden ailelere tazminat olarak 30 Eylül günü 20 milyon dolarlık ödeme yaptı.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG