Erişilebilirlik

Hamas Ateşkesi Kabul Etti


Hamas ve Gazze’deki diğer militan gruplar Mısır’ın arabuluculuk ettiği ateşkesi kabul ettiklerini açıkladı.

Ateşkesin şartları henüz bilinmiyor ancak İsrail’den konuyla ilgili henüz bir açıklama gelmedi.

Hamas kararını açıklamadan önce İsrail kabinesi orduya gerekli olduğu kadar askeri operasyonlara devam etme emri vermişti.

Kuveyt ve Bolivya da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne Gazze konusunda acil toplanma çağrısı yaptı.

Bölgedeki gerilim Pazar günü İsrail özel kuvvetlerinin Gazze'de düzenlediği operasyonla bir anda yükselmişti.

Operasyonda Hamas'ın komutanlarından biriyle 6 militan öldürülmüş, 1 İsrailli Albay da hayatını kaybetmişti.

Bu operasyonun ardından Hamas İsrail'e roket saldırıları düzenlemiş, İsrail de Gazze'ye yönelik hava saldırıları gerçekleştirmişti.

Hava saldırıları ve roket fırlatmaları Salı günü de devam etmişti.

Pazartesi günü de 5’i militan olmak üzere 6 Filistinli’yle İsrail’de de 1 Filistinli olmak üzere toplam 7 kişi hayatını kaybetmişti.

Çatışmaların 2014'te İsrail’le Gazze’deki militanlar arasında 7 hafta süren çatışmalardan bu yana en şiddetlisi olduğu belirtiliyor.

Hamas ve diğer gruplar Pazartesi günü İsrail tarafına 400’den fazla roket fırlattı. Hamas aynı gün ayrıca bir otobüse isabet eden ve bir İsrail askerinin yaralanmasına neden olan güdümlü bir füze fırlattı.

Hamas, Pazar günü İsrail’in Gazze’de düzenlediği ve bir askeri lideriyle 6 silahlı üyesinin hayatını kaybettiği saldırıya karşılık verdiğini belirtiyordu.

Bir Filistinli yetkili daha önce Mısır ve Birleşmiş Milletler’in çatışmaların durması için çabalarını hızlandırdığını kaydetmişti.

Salı günü İsrail’in güneyindeki kasabalarda sirenler çaldı. İsrail ordusu Demir Kubbe sisteminin 100’den fazla roketi etkisiz hale getirdiğini kaydetti.

İsrail’in Gazze'de vurduğu yapılar arasında Hamas’ın istihbarat binasıyla El-Aksa televizyonu var. Televizyon çalışanları daha öncesinden binayı boşaltmaları için uyarı telefonu aldı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG