Erişilebilirlik

İsrail-Gazze Sınırında Bir Aylık Sessizlik Bozuldu


Gazze
Gazze

İsrail-Gazze sınırında bir aydır devam eden sessizlik bugün Filistinli militanların İsrail’in güneyine çok sayıda roket saldırısı düzenlemesinin ardından bozuldu. İsrail, iki vatandaşının yaralandığı saldırının ardından misilleme amacıyla Gazze’ye hava ve topçu saldırıları düzenledi.

İsrailli yetkililer, saldırıda 50 yaşında bir kadının ağır, bir çocuğunsa sığınaklara kaçarken hafif şekilde yaralandığını bildirdi. Gazze Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamadaysa İsrail hava ve tank saldırılarında bir anne ve bebeğinin de bulunduğu dört Filistinli’nin öldüğü belirtildi. Filistin roket saldırılarında, İsrail’in Aşkelon kenti hedef alındı.

Yeni çatışmaların yaşandığı sırada Hamas ve İslami Cihat temsilcileri Mısır’da arabulucularla uzun vadeli bir ateşkes olasılığını görüşüyordu. Hamas liderleri, son bir aydır yaşanan sessizliğin uzun vadeli bir ateşkesin yolunu açmasını umuyordu.

Hamas İsrail’in geçen ay varılan ateşkes hükümlerini yürürlüğe koyma konusunda yavaş davranmasından şikayetçiydi.

Gün boyunca İsrail’in güneyinde sirenler susmadı. Yetkililer, Gazze’den 150 kadar füze atıldığını, ama çoğunun Demir Kubbe adı verilen hava savunma sistemi sayesinde havada imha edildiğini bildirdi. İsrailli bomba imha ekipleri, havada müdahale edilmelerine rağmen sivil bölgelere düşen patlamamış füze parçalarının arandığını açıkladı.

İsrail Genelkurmay Başkan Yardımcısı Korgeneral Aviv Koçavi, ülkenin üst düzey güvenlik yetkilileriyle durumu görüştü. Toplantının ardından Gazze’de 30 hedefe hava saldırısı düzenlendiği, bunlar arasında Hamas ve İslami Cihat’a bağlı hedefler bulunduğu açıklandı. Ancak Anadolu Ajansı, vurulan yerler arasında Gazze'deki bürosunun da olduğunu bildirdi.

Filistinli sivillerin durumuna bakan İsrail Savunma Bakanlığı’na bağlı COGAT adlı birim, Gazze kıyılarının Filistinli balıkçılara tamamen, İsrail-Gazze arasındaki karayolu geçişlerinin de giriş-çıkışlara kapatıldığını bildirdi. Karayolu bağlantıları özellikle Mısır’a gönderilen Filistinli hastaların ve yardım malzemelerinin geçişi için kullanılıyordu. Gazze 12 yıldır İsrail ve Mısır’ın ablukasında bulunuyor.

Aşkelon'da İsrail polisi, Filistinli militanların roket saldırısı düzenlemesinin ardından, kumsallarda güneşlenenleri evlerine gönderiyor.
Aşkelon'da İsrail polisi, Filistinli militanların roket saldırısı düzenlemesinin ardından, kumsallarda güneşlenenleri evlerine gönderiyor.

İsrail’deki Avrupa Birliği Büyükelçisi Emanuele Giaufret Twitter’da yaptığı açıklamada sivillerin rastgele hedef alınmasının “kabul edilemez” olduğunu bildirdi.

Gazze Hamas’ın kontrolunda olmasına rağmen, İslami Cihat zaman zaman kendi başına eylemler gerçekleştiriyor. Örgüt bir süredir İsrail’i daha uzun menzilli roketlerle vurma tehdidinde bulunuyordu. İslami Cihat yayınladığı bir video mesajında da militanların füzelere savaş başlığı yerleştirdiği arşiv görüntülere yer verdi.

BM Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Nickolay Mladenov
BM Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Nickolay Mladenov

BM: “Gazze’de tırmanan tehlikeli gerilimden endişeliyiz”

Birleşmiş Milletler Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Nickolay Mladenov, İsrail’in Gazze’ye düzenlediği operasyon sonrasında yaptığı açıklamada, tehlikeli bir şekilde tırmanan gerginlikten endişe duyduklarını, bölgede gerilimin yükselmesi halinde Filistin konusuna çözüm bulma yolunda şimdiye kadar kaydedilen tüm ilerlemelerin kaybedilebileceğini söyledi.

Mladenov, ”Kriz devam ederse, çözüm bulma yolunda şimdiye kadar elde ettiğimiz tüm ilerlemeleri de kaybedebiliriz. Gerilimi tırmandırmak yerine, Gazze'de yaşanan krize siyasi bir çözüm bulmak için çabalarını hızlandırmalıyız. Gazze’de yaşanan trajik can kayıpları ve tehlikeli bir şekilde tırmanan gerginlik bizi endişelendiriyor. Saldırılarda hayatını kaybedenlerin ailelerine taziye dileklerimi sunuyorum. Yaralılara da acil şifa dileklerimle bir an önce iyileşmelerini diliyorum” dedi.

Mladenov, taraflara tansiyonu yükseltecek davranışlardan kaçınmaları çağrısında bulundu. Bölgedeki kırılgan durumun devam ettiğini belirten Mladenov, “Gerginliğin tırmanması kaçınmalıyız. Bu durum devam ederse herkes için çok ciddi sonuçları ortaya çıkar. Bu şiddet döngüsü sona ermeli” dedi.

BM’nin bölgede yükselen tansiyonu düşürmek için aralarında Mısır’ın da bulunduğu bazı ülkelerle ve taraflarla görüşmeler yaptığı kaydedildi.

Habere katkı: Can Kamiloğlu, New York

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG