Erişilebilirlik

İsrail Gazze Sınırına Asker ve Tank Yığıyor


İsrail, Filistin tarafından gelen füze saldırılarını durdurmak amacıyla Gazze’yi karadan işgale hazırlanıyor. İsrail uçakları da bölgeye çok sayıda hava saldırısı düzenledi. Savunma Bakanı Moşe Ya’alon, Gazze’de Hamas’ı hedef alan operasyonlarının ‘birkaç günle sınırlı kalmayacağını’ açıkladı

İsrail ordusu 40 bin ihtiyat birliğini göreve çağırdı. İsrail’in bölgede halihazırda konuşlu 1500 askeri bulunuyor.

İsrail şu ana kadar havadan 90 hedefin vurulduğunu, bunlar arasında füze rampaları ve evlerin de bulunduğunu doğruladı. Filistinli yetkililer hava saldırılarında ikisi çocuk 11 kişinin öldüğünü bildiriyor.

Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Hamas’ın füze saldırılarını engellemek için operasyondan başka çareleri kalmadığını açıkladı, Filistinli örgütü sivillere saldırmakla suçladı.

Hamas sözcüsü Sami Ebu Zuhri ise, İsrail’in ilerlemesine karşı sonuna kadar mücadele edeceklerini bildirdi.

Olası bir kara harekatına hazırlanan askerler, ihtiyat birliklerini çağırırken bir yandan da tanklarını ve diğer zırhlı araçlarını Gazze sınırına yığmaya başladı.

Militanlar dün İsrail’e 80 füze saldırısı düzenledi. Bugün de İsrail topraklarına en az sekiz füze düştü.

Başkan Barack Obama, İsrail ve Filistinliler’e “itidal ve makul davranma” çağrısı yaptı. İsrail gazetesi Ha’aretz’de yayınlanan mesajında Obama, taraflardan suçsuz insanları koruması, misilleme ve intikamdan uzak durmalarını istedi. Obama, İsrail ve Filistinliler’in hala barış hedefine ulaşabileceği yönündeki umudunu da yineledi.

Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Jen Psaki, Dışişleri Bakanı John Kerry’nin iki tarafın liderleriyle de görüştüğünü, gerginliğin ve şiddetin dozunu düşürme çağrısında bulunduğunu açıkladı.

Geçen hafta üç İsrailli ve bir Filistinli gencin karşılıklı olarak kaçırılıp öldürülmesi, şiddet olaylarının bir anda tırmanmasına yol açmıştı. Kaçırma olaylarını hem İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, hem de Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas kınadı ve iki lider de suçluları cezalandırma sözü verdi.

İsrailli yetkililer, tutuklu altı Yahudi’den üçünün, 16 yaşındaki Muhammed Ebu Kudeyr’i öldürdüklerini ve eylemlerini provayla polise gösterdiklerini bildirdi. Otopsi uzmanlarının tespitine göre diri diri yakıldığı ortaya çıkan genç Filistinli’nin, geçen hafta cesetleri bulunan üç Yahudi gencin öldürülmesine karşılık misilleme amacıyla hedef alındığı düşünülüyor.

İsrail, Yahudi gençlerin ölümünden Hamas’ı suçluyor. Hamas cinayetlerle bağlantısı olmadığını savunuyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG