Erişilebilirlik

İsrail Filistin Gerginliği Tırmanıyor


İsrail Filistin Gerginliği Tırmanıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

Son günlerde meydana gelen saldırılar ölümlere yolaçtı ve iki taraf arasında gerginliği arttırdı. Uzmanlar Kudüs tartışmasının ve İsrail'in konut yapımında devam etmesinin şiddeti tırmandırdığını söylüyor

İsrail ve Filistinliler arasındaki gerginlik sürüyor. Son günlerde meydana gelen saldırılarda hem İsrail ve Filistin vatandaşları öldü. Uzmanlar, Kudüs yüzünden çıkan tartışmanın bölgedeki şiddeti alevlendirdiğini söylerken, İsrail’in Batı Şeria’da yeni başlattığı konut inşaatları ve İsrail-Filistin arasındaki başarısız barış girişimlerinin de bu ateşi körüklediğini vurguluyor.

Filistinli göstericilerle çıkan çatışmalarda bir İsrail askeriyle bir sivilin ölmesi üzerine, İsrail bölgedeki güvenlik güçlerini arttırdı.

Filistinliler’in, toplu taşıma duraklarındaki yayaların üzerine araç sürmesi sonucunda iki kişi ölürken çok sayıda İsrailli yaralandı. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu bu saldırılara sert karşılık vereceklerini söyledi:

“Radikal İslamcılar’ı kullanan Filistin Yönetimi’nin kışkırtmalarıyla mücadele edeceğiz. İsrail’i yok etmeye çalışan isyancıları durdurmaya kararlıyız.”

Filistinliler Netanyahu hükümetini, hem Müslümanlar hem de Museviler için kutsal sayılan Mescid-i Aksa’yı ziyaret eden radikal İsrailliler’i durdurmamakla suçluyor.

Uluslararası Barış ve İşbirliği Enstitüsü Direktörü Rami Nasrallah, İsrail hükümetinin ağırlıklı olarak Araplar’ın yaşadığı Doğu Kudüs’ü ihmal etmesine duyulan öfkenin, şiddeti körükleyen başka bir neden olduğunu söylüyor:

“Kudüs’te bir kriz yaşanıyor ve bu kriz temel olarak eğitimle ve Filistinliler’in sosyo-ekonomik sorunlarıyla ilgili. Bu insanların hiçbir umudu yok ve kimse bu konuda konuşmuyor.”

Bazıları bu saldırıları, İntifada denilen ayaklanmanın üçüncüsünün başlangıcı olarak görüyor. İbrani Üniversitesi’nden emekli Profesör Mati Steinberg, İsrail-Filistin barış görüşmelerinin Nisan’da çökmesinin durumu değiştirdiğini söylüyor:

“İlk iki ayaklanma, siyasi bir anlaşmaya gidilmesi umuduyla başlatıldı. Bu defa ise ayaklanmanın temelinde umutsuzluk var.”

Nasrallah’a göre bunun nedeni, Doğu Kudüs’teki Arap gençlerinin kaybedecek bir şeyleri kalmadığı duygusuna kapılması:

“Birçok kişi Kudüs’teki geleceklerinden kaygılı. İsrail yerleşimlerini ve ürünlerini boykot ediyorlar. Kudüs’te bölünme giderek artıyor. Havada gerginlik olduğunu hissediyorsunuz.”

Kudüs’teki kutsal yerlerle ilgili tartışmaların İslam dünyasını kızdırdığını söyleyen Nasrallah, İsrail ve Filistin arasındaki siyasi kavganın dini kavgaya dönüşmesinden kaygı duyduğunu söylüyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG