Erişilebilirlik

İsrail-Filistin Barış Görüşmeleri Yeniden Başlıyor


ABD Dışişleri Bakanı John Kerry
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, her şey yolunda giderse bir-iki hafta içinde İsrail ve Filistinli liderlerin doğrudan görüşmelerin ilk turuna Washington’da başlayacağını açıkladı

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, İsrail ve Filistin arasında 2010 yılından bu yana kesik olan doğrudan barış görüşmelerinin yeniden başlayacağının işaretini verdi.

Ramallah’ta Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’la bir araya gelen Kerry, Amman’a dönüşünde yaptığı açıklamada, “Filistinliler ve İsrailliler arasında doğrudan, nihai durum görüşmelerine yeniden başlamanın esaslarını oluşturan bir anlaşmaya vardık” şeklinde konuştu.

Amerika Dışişleri Bakanı bazı ayrıntılar üzerinden çalışmaya devam ettiklerini, ama her şeyin yolunda gitmesi durumunda İsrailli ve Filistinli liderlerin önümüzdeki birkaç hafta içinde görüşmelerin ilk turuna Washington’da başlayacaklarını açıkladı.

Kerry zorlu bir seçim yaptıkları için Filistin Devlet Başkanı Abbas ve İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’yu da övdü.

Kerry’nin Washington’a dönmesi planlanıyordu, ancak Amerika Dışişleri Bakanı bölgedeki görüşmelerini uzatmaya karar verdi.

Filistinliler görüşmelere geri dönmek için İsrail’in Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te yerleşim inşaatlarına son vermesini, 1967 savaşı öncesi sınırların esas alınmasını istiyor, İsrail ise Filistinliler’in masaya önkoşul istemeden dönmesini talep ediyordu.

Kerry, bu yılın başında dışişleri bakanlığına geldiğinden bu yana Ortadoğu’yu altıncı kez ziyaret ediyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG