Erişilebilirlik

İsrail Savunma Bakanı Lieberman İstifa Etti


Avigdor Lieberman
Avigdor Lieberman

İstifayı ilk defa haber ajansı Reuters son dakika olarak geçti ancak ajans gerçeği yansıtmadığını aktardığı bilgiyi geri çekti. Doğrulama ise bizzat İsrail Savunma Bakanı Avigdor Lieberman’dan geldi. Basın toplantısı düzenleyen İsrail Savunma Bakanı ‘’Görevimden istifamı duyurmak için buradayım" dedi.

​Gazze'den atılan füzelere karşılık olarak İsrail ordusunun düzenlediği hava saldırısı sonrası ateşkes kararını eleştiren Lieberman, ''Hamas terörüne teslim olduk'' diye konuştu. Lieberman ''Devlet olarak yaptığımız şey, ulusal güvenliğimize uzun vadede zarar verecek bir bedel pahasına kısa vadeli sükunet satın almak" ifadelerini kullandı.

İsrail'in daha sert bir yanıt vermesi gerektiğini savunan Lieberman, Katar'ın geçen hafta Gazze'deki Hamas yönetimine 15 milyon dolarlık finansman sağlamasına da tepki gösterdi.

Lieberman'ın istifası 16 Kasım’a kadar yürürlüğe girecek. Savunma Bakanlığını geçici bir süre Başbakan Benyamin Netanyahu yürütecek. Başbakan Netanyahu, hem dışişleri bakanı hem savunma bakanı olarak görev yapacak.

Erken seçim ihtimali de bu istifayla birlikte güçlendi. Lieberman, ülkedeki koalisyona mümkün olan en kısa sürede ülkeyi seçime götürme çağrısında bulundu.

İsrail ile Hamas arasında Mısır'ın arabuluculuğunda ateşkes sağlandı. Günlerdir devam eden roket ve hava saldırılarının ardından bölgede sessizlik hakim oldu. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu yaptığı açıklamada ateşkesi savundu ve “Hamas ateşkes için yalvardı” dedi.

Hamas’ın ateşkes açıklaması Pazartesi günü İsrail’in güneyine yapılan roket saldırısından sonra geldi. Söz konusu saldırı dolayısıyla İsrail’de verilen alarm nedeniyle yüzbinlerce kişi sığınaklara gitti. Buna İsrail, 100’den fazla hava saldırısıyla yanıt verdi.

Son olayların ardından, İsrail’in Gazze şeridine düzenlendiği operasyonlarda, 7 Filistinli ve bir İsrail askeri hayatını kaybetti.

STÜDYO VOA

Biden Yönetimi ve İsrail arasında ilişkiler geriliyor mu? – 9 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG