Erişilebilirlik

İsrail El Aksa’ya Kapalı Devre Kamera Sistemi Kuruyor


İsrail, El Aksa Camisi’nin (Mescid-i Aksa) girişindeki metal arama detektörlerini kaldırdı
İsrail, El Aksa Camisi’nin (Mescid-i Aksa) girişindeki metal arama detektörlerini kaldırdı

İsrail, El Aksa Camisi’nin (Mescid-i Aksa) girişindeki metal arama detektörlerini kaldırdı. Filistinli yetkililer ise kapalı devre kamera sistemi kurmaya hazırlanan İsrail’e karşı protestoları sürdürme çağrısı yaptı.

14 Temmuz'da iki İsrail polisinin El Aksa çevresinde öldürülmesiyle başlayan gerilim, metal arama detektörlerin yerleştirilmesiyleprotesto ve çatışmalara neden olmuştu. İsrailli yetkililer detektörler yerine daha az göze çarpan önlemler alacaklarını açıkladı.

Filistin Başbakanı Rami Hamdallah ve Müslüman liderler, tüm güvenlik ekipmanının kaldırılmasını talep etmiş, Müslümanlara da El Aksa’ya girmeyerek dışarıda namaz kılmaları çağrısı yapmıştı.

Filistinliler güvenlik önlemlerinin Müslümanlara hakaret olduğunu savunuyor. Cuma ve Cumartesi günü çıkan olaylarda üç İsrailli ve dört Filistinli hayatını kaybetti.

Öte yandan konuya Amerika da müdahil oldu. Amerika’nın İsrail Büyükelçisi Dan Friedman, Mescid-i Aksa’nın bağlı olduğu Ürdün ile İsrail arasında arabuluculuk yapıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da İsrail’i uyarmış ve Mescid-i Aksa'ya yönelik İsrail yönetiminin uyguladığı kısıtlamalarınkabul edilemez olduğunu söylemişti. Erdoüan, “Mescid-i Aksa tüm Müslümanlar’ın göz bebeğidir. Kutsallarımızınayaklar altına alınmasına, sessiz ve tepkisiz kalamayız. Bir an önce İsrail yönetiminde aklıselimin galebe çalmasını temenni ediyoruz” demişti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG