Erişilebilirlik

İsrail’den Türkiye’ye IŞİD Suçlaması


İsrail Savunma Bakanı Moşe Yaalon
İsrail Savunma Bakanı Moşe Yaalon

İsrail, Ankara ile normalleşmenin gündemde olduğu bir dönemde, Türkiye’yi, radikal İslamcı terör örgütü IŞİD’i finanse etmekle suçladı. İddia, İsrail Savunma Bakanı Moşe Yaalon tarafından Atina’da dile getirildi.

İsrail Savunma Bakanı Moşe Yaalon, bu sözleri, Yunan Savunma Bakanı Panayotis Kammenos ile birlikte düzenlediği ortak basın toplantısında dile getirdi. Moşe Yaalon, Türkiye’nin, uzun süre resmi olmayan yollardan ve petrol alımıyla IŞİD’i finanse ettiğini savundu. Moşe Yaalon, “IŞİD, uzun bir zaman petrol karşılığında Türk parasının zevkini sürdü” dedi.

İsrail Savunma Bakanı Yaalon, Ankara’nın terörizmle mücadele konusunda ne yapacağına karar vermesi gerektiğini de söyledi. Moşe Yaalon, Türkiye’nin, IŞİD teröristlerine, yasadışı petrol, silah, insan ve mülteci kaçakçılığı konularında izin verdiğini ileri sürdü.

'Konuk ediyorlar'

Yaalon, “Türk Hükümeti, Türk liderleri, terörizmle mücadele konusunda işbirliği yapmak isteyip istemediğine karar vermeli. Şimdiye kadar böyle bir şey olmadı” dedi. Moşe Yaalon, Ankara’nın IŞİD’e destek verdiğinin yeterli kanıtı bulunduğu iddiasını da ortaya attı. Yaalon, İsrail ve ABD’nin “terör örgütü” olarak gördüğü Hamas’ın liderlerinin Türkiye’de konuk edilmelerini de eleştirdi.

ABD Hazine Bakanlığı da, bir süre önce, IŞİD’in Suriye’de çıkardığı petrolün bir bölümünün Türkiye’ye girme yolu bulduğunu bildirmişti. Ankara, Suriye ile sınırın uzunluğuna dikkat çekerek, modern güvenlik önlemlerine rağmen ABD-Meksika sınırında da kaçakçılık yapıldığını ifade ediyor. Türkiye, son aylarda, Suriye ile sınırdaki denetimleri ve güvenlik görevlilerinin sayısını arttırdı.

AK Parti ile başladı

Türkiye ile İsrail arasındaki yıllarca iyi olan ilişkiler AK Parti’nin 2002 sonunda iktidara gelmesinden bu yana giderek bozuldu. İsrail’in uluslararası sularda Mavi Marmara gemisine düzenlediği baskın siyasi ve diplomatik ilişkileri neredeyse kopardı. İsrail, 31 Mayıs 2010 günü Gazze yakınlarında insani yardım götüren gemiye asker çıkarmıştı. İsrail operasyonu sonucu dokuz Türk vatandaşı ölmüştü.

Ancak, son dönemde tarafların konuştuğu, uzlaştığı ve ilişkilerin normallaşeceği konuşuluyordu. Hürriyet gazetesi, 3 Ocak günü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Bizim de İsrail’e ihtiyacımız olduğunu kabul etmemiz lazım” dediğini yazdı. Ankara, Mavi Marmara olayı için özür ve tazminat istiyor ve ayrıca Gazze ablukasının sona erdirilmesini talep ediyor. İsrail’in ilk iki talebi kabul ettiği, ancak abluka konusunda Ankara’yı tatmin edemediği ifade ediliyor.

İsrail ile ilişkilerin bozulması Washington’da da etkisini gösterdi. Uzun yıllar Türkiye’ye kritik alanlarda destek sağlayan etkili Yahudi lobisi, giderek Ankara’dan uzaklaştı.

İsrail, Ankara ile ilişkileri bozuldukça Atina ile ilişkilerini gidrek geliştirdi. Yaalon ile Yunanistan Savunma Bakanı Kammenos, son görüşmelerinde, “iki ülke arasındaki stratejik askeri ilişkiyi daha ileriye taşımayı öngören” bir protokole imza attı.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG