Erişilebilirlik

İsrail de Filistinli Militanlara Misilleme Saldırısı Düzenledi


Militanlar İsrail'in Eylat kentine sızarak bir yolcu otobüsüyle özel araca ateş açmış, sekiz kişiyi öldürmüş ve 40 kişiyi yaralamıştı
Militanlar İsrail'in Eylat kentine sızarak bir yolcu otobüsüyle özel araca ateş açmış, sekiz kişiyi öldürmüş ve 40 kişiyi yaralamıştı

İsrail ordusu, Mısır sınırında dün eşgüdümlü olarak düzenlenen, sekiz kişinin ölümüne, 40 kişinin de yaralanmasına yol açan saldırıların ardından düzenlediği misilleme saldırılarında en az 10 Filistinli militanı öldürdü.

İsrail askerleri sınırda beş silahlı militanı, Mısır askerleri de iki militanı öldürdü. Mısırlı bir yetkili de, militanları izleyen bir İsrail helikopterinin yanlışlıkla bir Mısırlı subayla iki askeri öldürdüğünü açıkladı.

İsrail, ayrıca Gazze’de düzenlediği hava saldırılarında beş militanı daha öldürdü. Ölenlerden birinin Halkçı Direniş Komitesi adlı silahlı örgütün lideri olduğu açıklandı.

Öte yandan İsrail'in geceyarısından sonra Gazze'ye düzenlediği bir başka hava operasyonunda 13 yaşındaki bir Filistinli çocuğun öldüğü, beş kişinin de yaralandığı bildirildi.

İsrail ordusuna göre dünkü saldırıların failleri önce Gazze-Mısır sınırındaki kaçakçı tünellerini kullanarak Mısır’a geçti. Daha sonra bu militanlar Sina yarımadasında yaklaşık 200 kilometre yol kat ederek, İsrail’in Mısır sınırına yakın turistik Eylat kentine sızmayı başardı.

İsrail ordu yetkileri, silahlı militanların Eylat’da bir yolcu otobüsü ve bir özel araca ateş açtığını, bir askeri devriye yakınında da bombalı saldırı girişiminde bulunduğunu bildirdi. Hamas saldırıyla ilgisi olduğu iddialarını reddediyor.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, İsrail’e saldıranların “ağır bedel ödeyeceği” uyarısında bulundu.

Amerika ve Birleşmiş Milletler Eylat’daki saldırıları kınarken, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon taraflara itidal çağrısında bulundu.

İsrail, Mısır’da eski diktatör Hüsnü Mübarek’in geçen Şubat ayında görevden alınmasından bu yana Sina yarımadasında güvenliğin azaldığını savunuyor.

Mısır, geçen hafta güvenliği arttırmak amacıyla Sina yarımadasına takviye birlik yollamıştı.

XS
SM
MD
LG