Erişilebilirlik

İsrail’de 1 Kasım’da Erken Seçim Yapılacak 


İsrail Başbakanı Naftali Bennett'in iktidar koalisyonunun çökmesinin ardından parlamentonun feshedilmesi için bugün oy veren İsrailli milletvekilleri, seçimlerin 1 Kasım'da yapılmasının önünü açtı. Bu, dört yıldan kısa bir süre içinde İsrail'deki beşinci seçim olacak.

Bennett gece yarısı görevden ayrılacak ve yerini koalisyon ortağı Dışişleri Bakanı Yair Lapid alacak.

Lapid, muhalefet lideri ve eski başbakan Benyamin Netanyahu ile sert bir seçim savaşı yaşanması beklenen dönemde hükümete liderlik edecek.


Eski bir komando ve teknoloji milyoneri olan Bennett, seçimlerde yarışmayacak. Bennett, dün gece geç saatlerde yaptığı açıklamada, hükümetinin "gelişen, güçlü ve güvenli bir ülke" bıraktığını ve siyasi yelpazenin farklı uçlarından partilerin birlikte çalışabileceğini gösterdiğini söyledi.

Bennett'in hem sağ hem sol hem de İsrail'in Arap azınlığı partilerinden oluşan beklenilmedik koalisyonu tarafından bir yıldan biraz uzun bir süre önce devrilen Netanyahu, sağcı Likud partisinin başında iktidara geri dönme sözü verdi.

Parlamentoda oylamadan önce yaptığı konuşmada Netanyahu, "Değişim sözü verdiler, iyileşmeden bahsettiler, bir deney yaptılar - ve deney başarısız oldu. Radikal solla birlikte sahte sağı alıp Müslüman Kardeşler ve (Arap liderliğindeki parti) Ortak Liste’de karıştırırsanız böyle olur" dedi.

Koalisyon, tahminlerden çok daha uzun sürdü ve iktidardaki yılında güçlü bir ekonomik büyüme görüldü, bütçe açığı azaldı ve Hamas'ın bir zamanlar Gazze'den düzenli yaptığı roket saldırıları gerçekleşmedi.

Fakat Bennett, son derece cılız bir çoğunluğa ve dinden Filistin meselesine kadar pek çok konuda derin farklılıklara sahip olan bu alışılmadık koalisyonu, birkaç milletvekilinin çekilmesinden sonra birarada tutamadığını gösterdi.

Anketler şu anda Likud'un en güçlü siyasi parti olduğunu gösterse de, seçimden net bir kazanan çıkmayacağını da ortaya koyuyor. Bu durumun, İsrail’in ekonomik ve bölgesel güvenlik sorunları arttıkça aylarca süren siyasi belirsizlikle karşı karşıya kalmasına neden olabileceği belirtiliyor.

Önümüzdeki ay İsrail’i ziyaret edecek olan ABD Başkanı Joe Biden, Bennett hükümetiyle Lapid göreve geldiğinde değişmesi muhtemel olmayan güçlü ilişkiler sürdürdü.

İsrail'in en uzun süre görevde kalan başbakanı olan Netanyahu, yolsuzluk suçlamalarıyla karşı karşıya kalmasına rağmen şimdi bir dönem daha göreve gelmeyi hedefliyor ve güvenlik politikasında büyük farklılıklar olmasa da artan yaşam maliyetleri üzerinde duruyor.

Netanyahu oylamadan sadece saatler sonra Kudüs'teki bir alışveriş merkezini ziyaretinde,"Fiyatlar bu korkunç hükümet yüzünden yükseliyor. Onu indireceğiz ve fiyatları indireceğiz. Bu benim ilk görevim" dedi.

Dün İsrail televizyonu Kanal 12’de yayınlanan bir anket, Netanyahu’nun seçimde parlamentodaki 120 sandalyenin 58'inin kontrolunu alarak öne geçeceği tahmini ortaya koydu ancak hala çoğunluk sağlanamıyor. Anketin bir başka tahmini de mevcut koalisyondaki partilerin 56 sandalyeye sahip olacağı ve her iki tarafa da katılması muhtemel olmayan Arap partisinin altı sandalye daha kazanacağı yönünde.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG