Erişilebilirlik

Gazze'de Can Kaybı Artıyor


İsrail'in Gazze'ye yönelik hava saldırıları ve Gazze'den de İsrail'e yönelik roket saldırıları devam ediyor. Gazze'deki sağlık yetkilileri, İsrail'in Pazar günkü hava saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısının 43 olduğunu belirtti.

Operasyonların başından bu yana yaklaşık 200 Filistinli hayatını kaybederken ölenlerden 53’'ünün çocuklar olduğu açıklandı. İsrail’de de ikisi çocuk 10 kişi hayatını kaybetti.

İsrail Ordusu Al Cezire televizyonu ve Associated Press haber ajansı bürolarının bulunduğu binayı hedef aldı.
İsrail Ordusu Al Cezire televizyonu ve Associated Press haber ajansı bürolarının bulunduğu binayı hedef aldı.

İsrail ordusu gece yapılan operasyonlarda Hamas lideri Yahya El Sinwar'ın evinin vurulduğunu da açıkladı. Hamas askeri ve siyasi kanadı yöneticisi olan El Sinwar, 2011 yılında hapisten serbest bırakılmıştı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, İsrail-Filistin gerginliğini görüşmek üzere toplandı.

BM Güvenlik Konseyi bugün toplandı

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, sözcüsü aracılığıyla yaptığı açıklamada, sivillerin ve medya mensuplarının hedef alınmasının uluslararası kanunlara aykırı olduğu hatırlatmasında bulundu. İsrail dün Al Cezire ve Associated Press haber ajansının ofislerinin bulunduğu binayı vurmuştu.

İsrail ordusu vurulan binanın belirlenen hedefler arasında olduğunu açıkladı ve binada Hamas’a ait ofisler olduğunu öne sürdü. Bina vurulmadan önce uyarı yapılması can kaybını önledi. AP haber ajansı tarafından yapılan açıklamada İsrail yönetimi kınandı ve binada Hamas ofisleri bulunduğu iddiasının doğru olmadığı ifade edildi.

ABD Başkanı Joe Biden Cumartesi günü Filistin lideri Mahmud Abbas'la bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Biden, Abbas'a Hamas'ın İsrail'e atılan roketlerinin durdurulması konusundaki talebini dile getirirken iki lider operasyonlarda aralarında çocukların da bulunduğu sivil kayıplar konusundaki kaygılarını dile getirdi. Abbas'ın ofisinden yapılan açıklamada da Biden'ın da Doğu Kudüs'te Filistinlilerin evlerinden çıkarılmasına karşı olduğu vurgulandı.

Tel Aviv
Tel Aviv

Başkan Biden İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'yla da telefonda konuştu ve sivil can kayıplarından duyduğu endişeyi dile getirdi.

Öte yandan Hamas gece boyu İsrail tarafına yaklaşık 120 roket fırlattı. İsrail ordusu roketler 10-12 tanesinin İsrail topraklarına ulaşmadan Gazze sınırları içerisine düştüğünü diğerlerinin büyük bir çoğunluğunun da hava savunma sistemi tarafından havada imha edildiğini açıkladı. İsrailli yetkililer Tel Aviv ve Berşeba kentlerinde sirenlerin çalması ve halkın panik içerisinde sığınaklara kaçması esnasında 10 kişinin yaralandığını açıkladı.

Netanyahu: "Operasyonlar gerektiği kadar süre devam edecek"

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu halka seslendi ve henüz operasyonların bitmediğini ve gerektiğini kadar süreceğini söyledi. Netanyahu, operasyonların zaman alacağını vurguladı ve tüm güçle devam edeceğini de kaydetti.

Katar’da konuşan Hamas'ın üst düzey isimlerinden İsmail Haniye de Netanyahu’ya seslendi. Haniye, “Netanyahu’ya söylüyorum. Ateşle oynama, bu çatışmanın, bu savaşın, bu intifadanın adı Kudüs’tür. Kudüs’tür. Kudüs’tür” dedi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG