Erişilebilirlik

"Aşıyla Kalp Kası İltihabı Arasında Bağlantı Olabilir"


İsrail Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Pfizer-BioNTech aşısını olanlar arasında az sayıda kişide kalp kası iltihabı (miyokardit) görüldüğü belirtildi.

Pfizer, bu rahatsızlığın yoğun oranda görülmediğini, verilerin normal olduğunu ifade etti.

İsrail’de aşılanan 5 milyondan fazla kişiden 275’inde kalp kası iltihabıyla ilgili şikayetler ortaya çıktığı belirtildi.

İsrail Sağlık Bakanlığı, kalp kası iltihabı şikayetiyle hastaneye yatan kişilerden yüzde 95’inin tedavilerinin 4 günden fazla sürmediğini ve daha sonra taburcu edildiklerini açıkladı.

Bakanlık açıklamasında Pfizer/BioNTech aşısının iki dozunu da yaptırmış olan 16 ile 30 yaş arası erkeklerde kalp kası iltihabı görülmesinin sözkonusu olabileceği, bunun aşıyla bağlantısının bulunabileceği belirtildi. Bu bağlantı 16 ile 19 yaş arası genç erkeklerde daha fazla görüldü.

Pfizer yaptığı açıklamada, İsrail'in miyokardit gözlemlerinden haberdar olduğunu, ancak aşısıyla ilgili nedensel bir bağlantı kurulmadığını söyledi.

Açıklamada, ''olumsuz olayların ayrıntılı bir şekilde gözden geçirildiği ve Pfizer'ın verileri gözden geçirmek için İsrail Sağlık Bakanlığı Aşı Güvenliği Departmanı ile düzenli olarak bir araya geleceği'' belirtildi.

Öte yandan nüfusunun büyük çoğunluğunu aşılayan İsrail son olarak 12-15 yaş arası çocukları da aşılamaya başladı.

Daha önce bir günde en fazla 11 bin 934 vaka görülen İsrail’de toplumun yüzde 60’ının aşılanması sonrası vaka sayıları düştü. Ülkede son 24 saatte sadece 36 vaka görülürken salgın nedeniyle 1 kişi hayatını kaybetti.

STÜDYO VOA

BM Genel Kurulu’ndan Filistin’le ilgili olumlu karar – 10 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG