Erişilebilirlik

ABD'li Kongre Üyesi Tlaib'den İsrail'in Ziyaret İznine Tepki


15 Ağustos 2019, Inkster, Michigan, ABD, Kongre üyesi Rashida Tlaib
15 Ağustos 2019, Inkster, Michigan, ABD, Kongre üyesi Rashida Tlaib

İsrail, ABD’li Demokrat Kongre üyeleri Rashida Tlaib ve İlhan Ömer'in İsrail'i ziyaret taleplerinin reddetmenin ardından Cuma günü bir karar değişikliğiyle sadece Tlaib'in Batı Şeria'daki büyükannesini görme talebini kabul etti. Ancak Tlaib, 'mevcut baskıcı koşullar altında bu ziyareti gerçekleştirmeme kararı aldığını' belirtti.

İki Müslüman kadın Demokrat Temsilciler Meclisi üyeleri Tlaib ve Omar, Kudüs ve Batı Şeria’yı planlı bir şekilde ziyaret etmek istemişti. Ancak Perşembe günü İsrail, iki Amerikalı Kongre üyesinin ülkeye girişine izin vermeyeceğini söylemişti.

İsrail'n bu kararı, Başkan Donald Trump’ın yazdığı Twitter mesajının ardından açıklanmıştı. Trump mesajında hem kendisini hem de İsrail’in Filistinliler’e yönelik politikalarını eleştiren Kongre üyelerini ülkeye sokmanın İsrail için zayıflık olacağını söylemişti.

Ancak İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun bu kararı, İsrail içinde de eleştirilere neden oldu.

Cuma günü ise İsrail İçişleri Bakanı Aryeh Deri, Amerikalı Kongre üyesi Tlaib’in Batı Şeria’ya aralarında 90 yaşındaki büyük annesinin de olduğu akrabalarını görmek için gitme izni istediğini ve kendisine izin verildiğini bildirdi.

Tlaib’in yazılı olarak ilettiği mektubunda bunun büyükannesini görmek için son şansı olabileceğini belirttiği ve yürürlükteki kısıtlamalara uyacağı sözünü vererek ziyareti sırasında boykot yapılmasını desteklemeyeceğini bildirdiği kaydedildi.

'Bu baskıcı koşullar altında gitmeme kararı aldım'

​Tlaib ise, kararın ardından Twitter'dan paylaştığı açıklamasında, "Benim susturulup bir suçlu muamelesi görmem onun (büyükannemin) benim için istediği birşey değil. Bu benim içimde bir parçamı öldürür. Bu baskıcı koşullar altında büyükannemi ziyaret etmenin, inandığım herşeye ve ırkçılık, baskı ve adaletsizliğe karşı mücadeleme aykırı olacağı kararına vardım" ifadelerini kullandı.

Ancak Filistinliler ise ABD Kongre’sinin Filistinli bir grup tarafından organize edilen bu turunun, içinde bulundukları duruma ışık tutacağına güveniyordu. Bu nedenle, İsrail İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan Tlaib’in kısıtlamalara saygılı davranacağı şeklindeki açıklama Filistinliler’den tepki çekti.

İsrail, Batı Şeria, Gazze Şeridi ve Kudüs’ü 1967’de ilhak etti. Filistinliler bu topraklar üzerinde bağımsız bir devlet kurmak istiyor.

Tlaib ve Omar, Filistin liderliğindeki Boykot, Tecrit ve Yaptırımlar (BDS) adlı küresel hareketi desteklemeleriyle biliniyor. İsrail ise BDS’nin İsrail’in varoluşunu hedef aldığını söylüyor.

İsrail’in Kongre üyelerine yasak koyması Trump’ın ülke içindeki siyasi rakipleriyle olan mücadelesine Ortadoğu’daki müttefiki İsrail’i de karıştırması olarak yorumlandı ve sıra dışı bir adım olarak değerlendirildi.

Kongre’nin hepsi beyaz olmayan kadınlardan oluşan ve kendilerine “tim” adını veren taze liberal üyeleri, Başkan Trump tarafından Demokrat Parti’nin yeni yüzü olarak lanse ediliyor.

Kongre’ye seçilen ilk Somali doğumlu Amerikalı olan Omar, İsrail’in yasağını “demokratik değerlere bir hakaret ve aşağılama” olarak değerlendirmişti.

Netanyahu ise Perşembe günü yaptığı yasağı savunan açıklamasında ülkesinin eleştiriye ve eleştirenlere açık olduğunu ancak kendisine karşı boykotu destekleyenlere açık olmadığını söylemişti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG