Erişilebilirlik

İspanya’da Katalan Liderlere Şartlı Tahliye


İspanya Anayasa Mahkemesi, hapisteki Katalonya özerk yönetiminin 6 üyesi hakkında şartlı tahliye kararı verdi.

Yargıç Pablo Llarena, Katalonya’daki ayrılıkçı liderlerden başkan yardımcısı Oriol Junqueras ve eski İçişleri Bakanı Joaquim Forn’un tutukluluklarının devam etmesine karar verdi.

Mahkeme açıklamasında, yargıcın İspanyol yasalarına bağlılıkları ve Katalonya’nın bağımsızlığından tek taraflı olarak vazgeçtikleri yönünde verdikleri sözün doğruluğunu izlemek üzere, sanıkların yurt dışına kaçma ihtimali bulunmamasına rağmen bu yasağı kaldırmadığı kaydedildi.

6 Katalan siyasetçi, kişi başına 118 bin dolar kefalet ödemeleri halinde serbest kalacak.

Bu karar aynı zamanda 21 Aralık’ta yapılacak yerel seçimlere de katılabilmelerine izin veriyor.

Öte yandan Belçika mahkemesi, eski Katalonya özerk yönetimi Başkanı Carles Puigdemont ve dört diğer ayrılıkçı politikacının iadesine ilişkin duruşmanın Brüksel’de görüleceğini bildirdi.

İspanyol yasaları uyarınca onlarca yıl hapis cezası gerektiren isyan, ayaklanma ve zimmete para geçirme gibi suçlamalarla karşı karşıya olan Katalan politikacılar iade edilmemek için mücadele ediyor.

Brüksel'deki mahkemeden çıkan karar ne olursa olsun, bu karara iki kez itiraz hakkı bulunuyor. Ancak kesin kararın, İspanya merkezi hükümet tarafından ilan edilen 21 Aralık seçimlerinden sonra verilmesi bekleniyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG