Erişilebilirlik

İspanya Sevinci Kısa Sürdü


Dünya mali piyasalarının İspanyol bankalarını kurtarma planına gösterdiği olumlu tepki kısa sürdü.

Tokyo ve Hong Kong’da hisse senetleri yüzde 2 oranında yükselirken Londra, Frankfurt ve Paris ilk saatlerde büyük artış gösterdi. Ancak Avrupa borsaları daha sonra inişe geçerek Cuma günkü kapanış düzeyine geriledi. New York borsası da baştaki yükselişten sonra inişe geçti.

İspanyol borsası da başta yüzde 4 oranında yükseliş gösterdi ancak yüzde yarım oranında düşüle kapandı.

Uzmanlar, bankaları kurtarma planının İspanya ekonomisine kısa vadeli bir soluk aldıracağı ancak sonuçta borç alma yükü giderek artan Madrid hükümetinin kredileri geri ödemede zorlanacağı görüşünü savunuyor.

Üç yıldır ekonomik durgunluk yaşayan İspanya euro bölgesinde işsizlik oranı en yüksek olan ülke.

İspanya, uzun zamandır Yunanistan, İrlanda ve Portekiz gibi koşullu kredi almayı reddediyordu. Ancak Madrid hükümeti, sonunda borç alma yükünü arttıran uluslararası mali piyasaların baskısına boyun eğmek zorunda kaldı.

Madrid hükümeti, mali destek anlaşmasının İspanya ekonomisine koşullar getirmediğini ve yeni kemer sıkma önlemleri sunmadığını önesürüyor.

Kesin kredi miktarı İspanyol bakanlarının hesaplarının bağımsız uzmanlar tarafından incelenmesinin sona ermesinden belirlenecek.

Avrupa’daki ekonomik sorunlar üçüncü yılına İspanya’daki bankacılık sektöründeki kriz ve Yunanistan’da siyasi istikrarsızlıkla başladı. İspanya hükümeti ellerinde geri ödenmemiş emlak kredileriyle kalan bankaları kurtarmak için Avrupa Birliği’nden 125 milyar dolarlık bir kurtarma paketi sağlarken beklentisi beş yıldır ekonomik durgunluk yaşayan Yunanistan’da işsizlik oranı yüzde 22’ye ulaştı. Gençler arasında işsizlik oranıysa yüzde 53’e yükseldi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG