Erişilebilirlik

Katalanlar'a Verilen Süre Uzatıldı


Katalonya’da 1 Ekim’de yapılan bağımsızlık referandumunda sandıktan “evet” çıkmasının ardından İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Katalonya lideri Carles Puigdemont’tan bağımsızlıkla ilgili söylemine açıklık getirmesini istemişti. Pazartesi gününe kadar kendisine süre tanınan Puigdemont, yanıtını beklenenden erken verdi. Puigdemont, Rajoy’a hitaben bir mektup yazarak ayrılıkçıların gelecek iki ay boyunca bağımsızlık girişimlerini askıya almak istediklerini ve esas hedeflerinin bu iki ay boyunca Madrid hükümetiyle diyaloğa girmek olacağını söyledi.

Puigdemont geçen hafta Katalonya meclisinde yaptığı konuşmada Katalonya’nın bağımsızlığa hak kazandığını ancak bağımsızlık ilanını erteleyeceklerini söylemişti. Bunun üzerine İspanya Başbakanı Rajoy, Katalan liderin bu sözlerine açıklık getirmesini istemiş ve ona Pazartesi günü akşam saatlerine kadar süre tanımıştı.

Madrid’den özerkliği iptal etme tehdidi

Puigdemont’un yanıtı İspanyol hükümetini tatmin etmeye yetmedi. Başbakan Yardımcısı Soraya Saenz de Santamaria, düzenlediği basın konferansında Puigdemont’a yanıtını düşünmesi için bu kez Salı gününe kadar zaman tanıdıklarını aktardı. İspanyol hükümeti bağımsızlık ilanı konusunda ileri gitmesi durumunda Katalonya’nın özerkliğinin elinden alınacağı tehdidinde bulunuyor.

7.5 milyon nüfuslu Katalonya kendi diline ve kültürüne sahip. Yarı özerk eyalette halk bağımsızlık konusunda ikiye bölünmüş durumda.

Katalan hükümeti 1 Ekim’deki seçimde sandıktan yüzde 90 oranında bağımsızlığa evet oyunun çıktığını aktarmıştı. Ancak seçime katılım yaklaşık yüzde 43 oranında olmuştu.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG