Erişilebilirlik

İspanya Hükümeti Katalonya’yı Merkeze Bağladı


Katalonya'nın mecliste yaptığı oylamada bağımsızlığa evet demesinden dakikalar sonra İspanya meclisinin üst kanadı bölgeyi merkeze bağlama kararını onayladı. Şimdi Başbakan Mariano Rajoy'un kabinesini toplayarak Katalonya'yı doğrudan yönetmek için gerekli ilk düzenlemeleri kabul etmesi bekleniyor. Bu önlemler arasında Barcelona hükümetinin azledilmesi ve Katalan polis kuvvetlerinin merkeze bağlanması var.

Katalanlar'dan bağımsızlık ilanı

Katalonya bölge parlamentosuysa gün içinde, yapılan oylamada bağımsız Katalan Cumhuriyeti’nin kurulmasına karar vermişti. Muhalif milletvekillerinin protesto amacıyla katılmadıkları oylamada 70 kişi bağımsızlığa ‘Evet’, 10 kişi ‘Hayır’ dedi, 2 kişi ise boş oy pusulası verdi.

Senato’nun Katalonya’nın özerkliğini elinden almayı onaylaması, merkezi hükümetin İspanya’nın 17 özerk bölgesinden birini ilk kez doğrudan kontrol etmesi anlamına geliyor.

Katalonya’da 1 Ekim’de yapılan bağımsızlık referandumu merkez hükümet ve Anayasa Mahkemesi tarafından geçersiz ilan edilmişti. Madrid, oylamayı önlemek için Katalonya hükümetinden üst düzey kişileri göz altına almış ve oy pusulalarına el koymuştu. Baskılar karşısında seçime katılım yüzde 43 oranında kalmış, ancak sandıktan yüzde 90 oranında bağımsızlığa evet oyu çıkmıştı.

Binlerce kişi Katalonya parlamentosu önünde toplanarak bağımsızlık kararını kutladı. Coşkulu kalabalık oylamayı ve oy sayımını kurulan dev ekranlardan takip etti. Oylamanın ardından Katalonya lideri Carles Puigdemont ve Başkan Yardımcısı Oriol Junqueras birbirlerini el sıkışarak ve sarılarak tebrik ettiler.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG