Erişilebilirlik

İspanya'daki Terör Saldırısında Fransa Bağlantısı


İspanya'da Barcelona ve Cambrils kentlerinde terör saldırısı düzenleyen iki zanlının, saldırıdan yalnızca dört gün önce Paris'e gidip döndükleri ortaya çıktı. Saldırganların araçla hafta sonu gidip döndükleri Paris ziyareti akıllara, teröristlerin Fransa'daki cihatçı örgütlerle bağlantısı olup-olmadığı sorusunu gündeme getirdi. İçişleri Bakanı Gerard Collomb, iki zanlının Paris'e geldiğini doğruladı ancak Fransız cihatçı örgütlerle bağlantıları olduğuna ilişkin bir kanıt bulunmadığını söyledi. İspanya İçişleri Bakanı Juan İgnacio Zoido konuyu, Çarşamba günü Paris'te Gerrad Collomb ile görüşecek.

İspanya polisinin geçtiğimiz Perşembe günü Barcelona ve Cambrils kentlerinde düzenlenen ve 15 kişinin yaşamını yitirdiği terör saldırısına ilişkin soruşturması devam ettikçe, saldırganların profili ve bağlantıları hakkındaki detaylar da ortaya çıkmaya başladı.

Barcelona'da "Ripoll hücresi" olarak adlandırılan ve 12 kişiden oluştuğu belirlenen terör hücresine mensup, araç kullanıcısı Yunus Ebuyakup'un yanında bir kişiyle saldırıdan hemen önce, hafta sonu Paris'e geldikleri ve bir gece kaldıktan sonra hızla İspanya'ya geri döndükleri kaydedildi. Fransa İçişleri Bakanı Gerard Collomb da, iki teröristin Fransa'ya "hızlı giriş-çıkışlarını" doğruladı.

Paris'in giriş kapılarından Saint Arnaud otoyol gişesinde video kameralarınca, Audio A3 araç içinde tespit edilen iki zanlının Essonne bölgesinde aşırı hız yaparken radara yakalandıkları ortaya çıktı. Paris'in banliyösünde bir otelde kalan ve büyük bir mağazasından alışveriş yapan iki zanlının Belçika'ya geçip-geçmedikleri de araştırıldı.

Collomb Paris'e geldiklerini doğruladı

İçişleri Bakanı Gerard Collomb, BFM TV'ye yaptığı açıklamada, "Söz konusu araç, Paris'in banliyösünde radara yakalanmıştır. İspanya'da olanları gördük ama o şahısları tanımıyorduk. Bu grup Paris'te çalışmaya gelmiş ama çok hızlı bir şekilde geri dönmüş. Brüksel'e gitmediklerini söyleyebiliriz" diye konuştu. Collomb, yıl başından bu yana Fransa'da planlanan 9 terör saldırısını önlediklerini de kaydetti.

Fransız yetkililer ne Ripoll çetesi, ne de çetenin kurucusu olduğu belirtilen Ripoll imamı hakkında istihbarat kaydı bulunmadığını ve bu şahısların Fransız cihatçı hücrelerle ilişkileri olduğuna dair bir bağlantı tespit edilmediğini savunuyor.

Paris'e geldikleri Audi A3 marka otomobil ne çalıntı, ne de kiralık. Arabaya binen 5 kişi, Barcelona'nın 120 km. güneyindeki Cambrils kentine giderek araçlarını kalabalığın üzerine sürmüştü. Pek çok kişiyi yaralayan 5 zanlı, araçlarını devriye gezmekte olan Katalan polisinin de üzerine sürerek araçtan inmiş ve kalabalıktan bir kişiyi bıçakla öldürmüştü. Saldırganların intihar bombası taşıdıklarını düşünen polis ateş ederek zanlıların 5'ini de vurmuştu.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG