Erişilebilirlik

İspanya’daki Kazada Makinist Suçlu


Trenin makinisti Francisco Jose Garzon
Trenin makinisti Francisco Jose Garzon

İspanya polisi çarşamba günü meydana gelen ve en az 78 kişinin ölümüyle sonuçlanan tren kazasından sonra makinisti gözaltına aldı. Kazaya aşırı hızın neden olduğu düşünülüyor

İspanyol polisi, Francisco Jose Garzon’u dikkatsizlik nedeniyle ölüme neden olmak suçundan gözaltına aldı. Ancak soruşturma devam ediyor ve resmi iddianame hazırlanmadı.

52 yaşındaki makinist bugün yaraları nedeniyle tedavi gördüğü hastanede gözaltına alındı.

Haberlere göre, tren, kazanın meydana geldiği Santiago de Compostela yakınlarındaki viraja girmeden önce azami sürat sınırı olarak belirlenmiş 80 kilometrenin neredeyse iki katı hızda gidiyordu.

Yetkililer trenin kara kutusundaki verilere ulaştıklarında kazayla ilgili daha geniş bilgi edinmeyi umuyor.

İspanya devlet demiryolu şirketi Renfe, Garzon’un 30 yıldır şirkette çalıştığını ve 10 yıldan fazla makinistlik deneyimine sahip olduğunu açıkladı.

İspanyol medyası ise makinistin internet üzerinde hız yapmak konusunda böbürlendiğini bildirdi. Garzon’un bir facebook iletisinde trenin 200 kilometrede duran hız göstergesinin resmini çektiği ve altına “Sınırdayım. Daha hızlı gidersem ceza yerim,” yazdığı görülüyor. Facebook sayfası sonradan kapatılmış.

İspanya’da yetkililer kaza ile ilgili iki ayrı soruşturma başlattı. Bir yandan hukuki soruşturma sürerken, diğer yandan da Bayındırlık İşleri Dairesi’nin soruşturması devam ediyor.

Güvenlik kamerasından alınan görüntüler trenin Çarşamba gecesi Madrid’den Ferrol Limanı’na giderken rayların yanında bulunan duvara çarpmasıyla ilk vagonunun ters döndüğünü gösteriyor.

Kazada 140 kişi yaralandı ve kimliği belirlenemeyen cesetlern bulunması, ölü sayısını artabileceğini gösteriyor.

Olay İspanya tarihinin en ölümcül tren kazalarından biri. 1944 yılında bir tünelde 3 trenin çarpışması yüzlerce kişinin ölümüne neden olmuştu. 1972’deki bir kazada da ülkenin güneybatısında 86 kişi ölmüştü.

Santiago de Compostela doğumlu Başbakan Mariano Rajoy dün kaza mahallinde inceleme yaptı ve yaralıların tedavi edildiği hastaneyi ziyaret etti. Rajoy kaza kurbanlarının anısına ülkede 3 günlük yas ilan etti.

Enkaz kaldırma ekipleri dün vinçlerle raydan çıkmış vagonları kaza yerinden kaldırdı.

Facia İsa’nın havarilerinden Aziz Yakup için her yıl düzenlenen festivalin arifesinde yaşandı. Yakup’un bedeninin Santiago’nun yüzlerce yıllık katedralinin altında yattığına inanılıyor.

Havariye adanan tapınak hacıların sıklıkla ziyaret ettiği Pirene Dağları boyunca devam eden ünlü Yakup yolunun (El Camino de Santiago) sonunda bulunuyor. Orta Çağ’dan beri hacıların yürüdüğü yol son yıllarda tekrar önem kazandı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG