Erişilebilirlik

'İslamofobi Terör Saldırılarını Arttırabilir'


'İslamofobi Terör Saldırılarını Arttırabilir'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:08 0:00

Paris saldırılarının ardından Batı ülkelerinde özellikle Suriye’den gelen mültecilere yönelik tepkiler artıyor. Özellikle Avrupa ülkelerinde ırkçı saldırılarda artış yaşanırken, Amerikan Temsilciler Meclisi, Suriyeli mültecilerin Amerika’ya girişini askıya alan bir yasa geçirdi. Bunun tersine Kanada ise gelecek yılın sonuna kadar çoğu Suriyeli 50 bin mülteciyi kabul edebileceğini bildiriyor. Amerikan Kongresi’nde onaylanan Irak ve Suriyeli mültecilerin ülkeye kabulünü zorlaştıran yasa tasarısının nedenlerini ve İslamofobi sorununu, Koç Üniversitesi Göç Araştırmaları ve Uygulama Merkezi Araştırma Görevlisi Dr. Doğuş Şimşek Amerika’nın Sesi’nden Tan Çetin’e değerlendirdi.

Paris saldırıları sonrasında Amerika’da Temsilciler Meclisi’nden oy çoğunluğuyla geçen ve mültecilerin Amerika’ya girişini zorlaştıran yasanın beklenen bir şey olduğunu söyleyen Şimşek, özellikle Müslüman kökenli sığınmacıların ülkeye girişini engelleyici politikalar izleneceğini belirtti.

Şimşek, Obama’nın daha önce göçmenler konusunda politikalarımızdan vazgeçmeyeceğiz şeklinde açıklama yapmasını olumlu bir bakış açısı olarak değerlendirdiğini ama Temsilciler Meclisi’nden geçen yasayla birlikte aslında kısa zamanda bazı şeylerin değişebildiğini gördüklerini söyledi.

11 Eylül sonrası başlayan İslamofobi’nin Paris saldırısı sonrası tekrar gündeme geldiğini belirten Şimşek, bu durumdan sadece Amerika ve Avrupa’ya girmek isteyen sığınmacıların etkilenmeyeceğini, hali hazırda bu ülkelerde yaşayan Müslümanların da olumsuz etkileneceğini ifade etti.

Şimşek, Müslümanlara karşı yapılan ayrımcılık ve dışlama politikalarının terör saldırılarını azaltmadığını aksine arttırdığını gözlemlediklerini vurguladı.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG