Erişilebilirlik

İslam Ülkelerinden Teröristlere Büyük Tepki


Washington’daki PEW Araştırma Merkezi’nin yeni araştırmasına göre Türkiye dahil büyük Müslüman nüfusa sahip ülkeler, İslamcı militanlığın artmasından korkuyor. PEW'un geleneksel araştırması bir önceki yıla göre tepkinin önemli ölçüde arttığını gösteriyor

PEW Merkezi’nin yeni açıklanan araştırması, nüfusunun büyük bölümü Müslüman olan ülkelerde militant İslamcılığa tepkinin önemli ölçüde arttığını gösteriyor. Ankete katılanların büyük bölümü, el-Kaide, Hamas, Taleban ve Boko Haram gibi iyi bilinenler dahil militant örgütlerin terörist taktiklerini büyük tepkiyle karşıladıklarını söyledi.

Ortadoğu’dan Güney Asya’dakilere kadar Türkiye dahil bütün Müslüman toplumlar, son yıllarda terörist saladırılardan zarar gördü, can ve mal kaybı yaşadı. Nisan-Mayıs aylarında 14 ülkede yapılan PEW araştırmasına 14 bin kişi katıldı.

Araştırma kısaca IŞİD adıyla bilinen Irak Şam İslam Devleti terör örgtünün Irak’ta Musul ve diğer bazı kentleri ele geçirmesinden önce yapıldı.

Özellikle Ortadoğu ülkelerinde aşırı görüşlü örgütlerin saldırılarının çok yüksek düzeyde kaygı uyandırdığı görüldü.

Örneğin Lübnan’da PEW araştırmasına katılanların yüzde 92’si, İslamcı militanlardan ve artan tehditlerinden kaygı duyduğunu söyledi. Bu oran, 2013’teki araştırmaya göre yüzde 11’lik bir artışa işaret ediyor.

Tunus’ta her 10 kişiden sekizi, ülkelerindeki aşırı dinciliğin kendilerini korkuttuğunu belirtti. Bu, kaygıların 2012 yılına göre yüzde 65, 2013 yılına göre de yüzde 71 arttığını gösteriyor.

​Pakistan ve Bangladeş gibi nüfusunun büyük çoğunluğu Müslüman olan güney Asya ülkelerinde toplumlar, İslam kaynaklı militanlığın artmasını büyük kaygıyla karşılıyor. Bangladeş’te teröristlerden duyulan kaygı oranı yüzde 69, Pakistan’daysa yüzde 66. Toplumlar özellikle de militant grupların şiddeti, din, mezhep ve etnik köken farklarını ve aşırı görüşleri kışkırtmasından kaygı duyuyor.

Ankete katılanların özellikle el-Kaide, Hamas ve Taleban gibi tanınmış terörist örgütlerle ve özellikle de el-Kaide’yle ilgili görüşleri son derece olumsuz. Bu açıdan yüzde 96’yla Lübnan birinci sırada, Türkiye yüzde 85’le ikinci durumda, Mısır ise yüzde 81’le üçüncü.

Hizbullah da Lübnan’da ankete katılanların yüzde 59’u tarafından tehlikeli sayılıyor. Sünniler’in yüzde 88’iyle Lübnanlı Hrıstiyanlar’ın yüzde 69’u bu görüşte. Lübnanlı Şiiler’in yüzde 86’sı ise Şii bir örgüt olan Hizbullah’ı destekliyor.

Hamas da tepki gösterilen örgütler arasında. Filistin bölgesinde görüşü alınan kişilerin yüzde 53’ü, Hamas’a karşı, yüzde 35’I ise bu örgüt hakkında olumlu görüşlere sahip.

Pakistan’da ise görüşü sorulanların yüzde 59’u Taleban hakkında olumsuz düşünüyor.

2002 yılında PEW araaştırmasına katılan Lübnanlı Müslümanlar’ın yüzde 74’ü, intihar bombacılarının çoğu kez veya bazen haklı olduğunu söylemişti. Bu oran yeni araştırmada yüzde 29’a düşmüş durumda, yani terörist saldırıları bir ölçüde haklı görünlerin oranında ciddi bir düşüş var. Pakistan’da 2002’de yüzde 33 olan oran, bu yıl yüzde 3’e gerilemiş durumda.

PEW araştırmasının tamamı için: http://www.pewglobal.org/2014/07/01/concerns-about-islamic-extremism-on-the-rise-in-middle-east/

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG