Erişilebilirlik

İşitme Engellilere Özel Alışveriş Merkezi


İşitme Engellilere Özel Alışveriş Merkezi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00

Washington’da bir yıl önce açılan bir alışveriş noktası, kentin işitme engelli sakinlerinin en popüler uğrak yerlerinden biri haline geldi

Washington’daki Union Market’te öğlen yemeği servisi yapan Thadeus Suggs, işitme engelli müşterilerin siparişlerini almakta hiç zorlanmıyor.

23 yaşındaki Suggs, Amerikan işaret dilini bildiği için işitme engellilerle rahatlıkla iletişim kurabiliyor.

Kendisi de işitme engelli olan Suggs, market açıldıktan kısa süre sonra işe girmiş.

Suggs, dünyanın işitme engellilere eğitim veren tek üniversitesi olan Gallaudet’te gördüğü eğitimi yarıda bırakarak burada çalışmaya başlamış.


Suggs, tercümanlığını yapan Carolyn Ressler’in yardımıyla, işini neden sevdiğini anlatıyor: “Market, Gallaudet Üniversitesi’ne çok yakın. Burası, işitme engellilerin merkezi sayılıyor. Gallaudet’te okuyan ve çalışanlara ve genel olarak tüm topluma hizmet veriyoruz.”

Dudak okuyabilen Suggs, sözlü olarak da iletişim kurabiliyor.

Patronu Ross Mayhood, Suggs’ın hem sözlü hem de işaret dilli iletişim kurabilmesini önemsiyor: “Elemanlarımız arasında en değerlisi, Thadeus Suggs. Gallaudet’liler arasında bu kadar popüler olmamızda çok büyük payı var.”

Markette çalışanların yüzde 10’u, işitme engelli. Bu nedenle Suggs, yalnız değil.

Cary Barbin gibi müşteriler için bu çarşı, çok cazip: “Burası, işaret diliyle anlaşabildiğiniz bir ortam sunuyor. Siparişlerimi işaret dilini kullanarak verebiliyorum.”

İşitme engelliler, çarşının ortamından da çok memnun.

Gallaudet planlama sorumlusu Hansel Bauman, müteahhitlerin çarşıyı işitme engellilerin ihtiyaçları doğrultusunda inşa etmesini sağlamış: “Görsel dil açısından işitme engellilerin birbirini görebilmeleri ve yürürken iletişim kurabilmeleri çok önemli. Bu, yürürken önünüze bakmamak demek. Bu nedenle daha çok alana ihtiyacınız var.”

Union Market mimarisinin işitme engellilere hitap edebilmesi için bazı değişiklikler yapılmış. Son derece aydınlık olan mekanda tüm satıcılar, tek bir alanda toplanmış. Aralardaki koridorlar, tipik mağazalardakilerden daha geniş.

Müteahhit Steve Boyle, bu özelliklerin başka amaçları olduğunu da belirtiyor: “Marketin bu semtin ana merkezi haline gelmesini amaçladık. İşitme engellilere yönelik tasarım ilkelerine tam olarak uyduğumuzu söyleyemeyiz çünkü henüz onları yeterince anlamış sayılmayız.”

İşitme engelli bir başka eleman, Alena Francis, müşterilerle ilgilenmenin zorluklarına değiniyor: “İşitme engelli olduğumu anladıklarında benden kaçmaya çalışıyorlar. Bazen o kadar sert tepki veriyorlar ki, üzülüyorum. Beni görmezlikten geliyorlar.”

Ancak Suggs, karşılıklı anlayışın da geliştiğine inanıyor: “Burası, işitme engellilerle işitme engeli olmayanların biraraya gelerek birlikte vakit geçirebilecekleri bir ortam sunuyor.”

STÜDYO VOA

Biden Yönetimi ve İsrail arasında ilişkiler geriliyor mu? – 9 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG