Erişilebilirlik

İşitme Engelliler İçin Üniversite


İşitme Engelliler İçin Üniversite
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00
Washington’daki Gallaudet Üniversitesi, sağır veya duyma güçlüğü çekenlerin ihtiyaçlarına yönelik tasarlanmış programları olan dünyadaki tek üniversite. Üniversite öğrencilerine, liberal sanat ve mesleki eğitim konularında en kaliteli eğitimi vermeyi hedefliyor.

Londra kadar uzaktan bir misafir profesörle kurulan bu tür diyaloglar, Gallaudet Üniversitesi’nde gayet olağan. Öğrenciler, bir okuma ödevini tartışmak için Skype’ın web kamerası sohbeti, okulun öğrencilere sağladığı çeşitli interaktif teknoloji olanaklarından bazıları.

Profesör Gene Mirus dijital teknolojinin sınıflarda tamamlayıcı bir rol oynadığını söylüyor: “Televizyonlar, web kameraları ve daha benzer bir sürü şey. Öğrenciler, işaret dilinde hazırladıkları projelerde, kendilerini kaydederek gerisini evde hazırlama şansına sahipler. Web kamerası, bilgisayar gibi birçok teknoloji kullanıyoruz.”

İnternet’in dünyayı küresel bir köye dönüştürdüğü ortamda, farklı etnik kökenlerden öğrenci nüfusuyla, Gallaudet uluslararası bir topluluk. Okulun mezunlar birliği dünyanın 53 farklı ülkesinden üyeye sahip. Sri Lankalı Sonam Jain, Gallaudet’deki yıllarının çocukluk döneminden çok farklı olduğunu anlatıyor: “Sri Lanka’da farklı eyaletler var ve tek standart bir işaret dili bulunmuyor. Mesela Amerika’da konuşmak istediğiniz neredeyse her konu hakkında işaret dilinden yararlanabilirsiniz. Ama Sri Lanka’da bu mümkün değil. Dolayısıyla Sri Lanka’da birçok konuda kendinizi ifade etmekte zorlanırsınız.”

Çok dilli evde büyüyen bir öğrenci de Galladuet’in iletişim becerilerini genişlettiğini doğruluyor: “Büyürken daha çok ingilizce iletişim kuruyordum. Ama burada Galladuet’de iletişimin daha kolay olduğu, daha görselliğe dayalı Amerikan İşaret Dili’ni kullanıyorum. Ve okulda sosyal hayat mükemmel.”

Profesör Minus, artan iletişim kabiliyetlerinin, öğrencilere birçok kapı açtığını belirtiyor: “Öğrencilerin çoğu, kendine güveni artmış, iletişim yeteneğini geliştirmiş bir şekilde okuldan ayrılıyor ve gerçek dünyaya açılmaya hazır oluyorlar.”

Gallaudet’te öğrenciler çeşitli akademik programlar ve sosyal faaliyetlerin tadını çıkarıyor. İşaret Dili Eğitmenliği yüksek lisansı yapan bu öğrenci, okuldaki lisans yıllarının hep aktif geçtiğini söylüyor: “İletişim kurarak kendi çevremi oluşturmayı öğrendim. Kendime örnek aldığım kişiler oldu, onlardan da çok şey öğrendim. Bize çalışma atölyeleri sağlandı. Çok sayıda spor ve okul içi faaliyete katıldım.”

Gallaudet Üniversitesi her yıl en fazla yüzde 5 oranında işitme engelli olmayan öğrenci de kabul ediyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG