Erişilebilirlik

IŞİD Türkler’e Yüksek Maaş Vermiş


Radikal İslamcı terör örgütü IŞİD, Türk cihatçılarına çok yüksek maaş verip, Türkiye’deki özel hastanelerde yaralılarının tedavi masraflarını ödemiş.

Ankara’da açılan IŞİD davasının 400 sayfaya ulaşan telefon dinleme tutanakları, IŞİD’in Türkiye’deki çalışma yöntemleri ve faaliyetleriyle ilgili yeni bilgiler sunuyor.

Cumhuriyet gazetesinin mahkeme tutanaklarına dayanarak verdiği habere göre, IŞİD militanları Türkiye-Suriye sınırından rahatlıkla geçebilmiş. Buna göre, IŞİD Türkiye’deki militanlarına ayda 2500 dolar maaş bağladı. IŞİD, yaralanan cihatçıların Türkiye’deki özel hastanelerde tedavisinin masraflarını da üstlendi ve pazarlık yaparak faturalarda indirim yaptırdı.

Kod adı Ebubekir

Telefon kayıtları, Türkiye üzerinden IŞİD saflarına katılmak isteyenlerin önce Gaziantep’e gittiğini ortaya koydu. Militanlar daha sonra kaçakçılar ve anlaşmalı taksi şöförleri tarafından Kilis’in Elbeyli İlçesi’nden Suriye’ye geçirildi. Şimdi, Türkiye’nin “en çok arananlar” listesinde yer alan İlhami Balı ve diğer 27 zanlı ile ilgili dava dosyası, sadece bir kişinin sınırdan 1572 kişiyi geçirdiğini gösterdi. “Ebubekir” kod adını kullanan İlhami Balı’nın, dinlenen bir telefon konusmasında, “Jandarmalar almış, bırakırlarsa bıraksınlar” dediği ise özellikle dikkat çekti.

Dinlenen telefon konuşmaları iki yıl öncesine ait. 20 Kasım 2014 günü yapılan bir konuşmada, Balı, jandarmanın yakaladığı bazı kişilerin serbest bırakılmaları için girişimde bulunulmasını istiyor. Bir başka konuşmada, bir kişi, Balı’ya “Kuşları aldık, tavuklar kaldı” diyor. Balı, bir diğer telefon konuşmasında ise, yaralıların tedavisi için 62 bin dolarlık bir fatura çıkarıldığını ve bu miktarı 40 bin küsura indirdiklerini söylüyor.

Türkiye Emiri

1982 Suudi Arabistan doğumlu olan İlhami Balı, radikal İslamcı terör örgütü IŞİD’in “Türkiye Emiri” olarak görev yaptı. Balı, geçen yıl sonunda, Suriye’de IŞİD’in “İslam Devleti’nin başkenti” olarak ilan ettiği Rakka’ya gitti. İlhami Balı, El Kaide’ye üyelik gerekçesiyle Türkiye’de üç yıl hapis yatmıştı. Dört yıl önce Suriye’ye giden Balı önce El Nusra örgütüne sonra da IŞİD’e katıldı. Daha sonra Türkiye’ye dönen dönen Balı’nın, Diyarbakır, Suruç ve Ankara’daki IŞİD katliamlarının talimatlarını verdiği öne sürülüyor. Bu üç kentteki canlı bomba eylemlerinde toplam 150’den fazla kişi yaşamını yitirdi.

IŞİD’in Türkiye’deki yaygı şebeke ağı ve faaliyetlerinden Türk devlet kurumlarının yıllardır haberdar olduğu uzun süredir iddia ediliyor. Ankara, geçen yaz aylarından sonra, ABD ile uluslararası toplumun baskıları sonucu IŞİD’e karşı sert önlemler almaya başladı, sınırdan geçişlere daha sıkı denetim getirildi ve güvenlik görevlisi sayısı artırıldı. Türkiye, ayrıca, askeri üslerini uluslararası koalisyonun uçaklarına açtı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG