Erişilebilirlik

IŞİD Suriye’de Sivillere Saldırdı


IŞİD militanlarının beklenmedik şekilde Suriye’nin kuzeydoğusunda düzenlediği saldırıda en az 30 kişi yaşamını yitirdi. Ölenlerin çoğu Suriye ve Irak’ta IŞİD’den kaçan siviller.

Kürtler’in kontrolundaki Hasekeh bölgesi ile IŞİD'in elinde bulunan bölgenin cephe hattındaki saldırı, militanların Rajm Slebi kasabasına sızmasından sonra düzenlendi.

Irak sınırındaki kasabada IŞİD kontrolundaki bölgelerden kaçan yüzlerce kişi geçici kamplarda yaşıyordu.

Yerel medya sığınmacıların kurşun ve bıçak yarası aldığını bildirdi.

Suriye Demokratik Güçleri Sözcüsü Redur Khalil, çatışmaların militanların Salı günü erken saatlerde Suriye Demokratik Güçleri’ne ait Rajm Sleibi’deki kontrol noktasına yönelik saldırısıyla başladığını söyledi.

Khalil, militanların Suriye Demokratik Güçleri kontrolündeki bölgeye sızdıktan sonra “katliama başladıklarını” belirtti.

Khalil, Associated Press haber ajansına yaptığı açıklamada, saldırının IŞİD intihar saldırganlarının Shaddadeh (Şadidi) kasabasında Suriye Demokratik Güçleri ile çatışmasından birkaç saat sonra düzenlendiğini kaydetti.

IŞİD Sığınmacılara Saldırdı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:30 0:00

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Salı günkü saldırıya intihar bombacılarının da katıldığını ve Kürt güçlerin çoğunlukta olduğu Suriye Demokratik Güçleri'yle çatışmalar da yaşandığını bildirdi. Gözlemevi, ölü sayısını 23’ü sivil toplam 32 kişi olarak açıkladı.

Amerika liderliğindeki koalisyonun hava desteğiyle Suriye Demokratik Güçleri Tabka’yı IŞİD’den geri almaya çalışıyor.

Rakka’ya 40 km uzaklıktaki kasaba IŞİD için oldukça önemli. Kürt yetkililer Tabka için savaşın kısa süre içinde bitebileceğini kaydediyor.

Örgüt Musul’da da Irak güçlerine karşı mücadele ediyor.

Rajm Sleibi, büyük bir sığınmacı kampına ev sahipliği yapan El-Hol kasabasının 30 km güneyinde. Bir Kürt aktivist, buranın Irak ve Suriye’de IŞİD bölgelerinden kaçanlar için Hassekeh’e giriş noktası olduğunu belirtiyor. Siviller güvenlik kontrolu için Rajm Sleibi’de iki hafta bekliyor. Daha sonra da El-Hol kampına götürülüyor.

Hasakeh’deki medya çalışanı Issam Amin’e göre saldırı 6 IŞİD militanı tarafından düzenlendi.

Kamp, Suriye Demokratik Güçleri’nin etkisi altında ancak örgüte ait güçler tarafından korunmuyor.

Suriye devlet medyası da saldırıda aralarında kadın ve çocukların olduğu 30 kişinin öldüğünü, 34 kişinin de yaralandığını bildiriyor.


STÜDYO VOA

ABD Maliye Bakanı Yellen'dan İran'a yeni yaptırım sinyali – 16 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG