Erişilebilirlik

IŞİD’te 50 Iraklı Kürt Kaldı


Irak Kürdistan Bölgesi Diyanet İşleri Bakanlığı'nın verilerine göre, 2015 yılının ortalarına kadar 13 – 25 yaşları arasında 500’e yakın genç IŞİD’e katıldı. Irak Kürtleri'nden örgüte katılım en fazla 2014'ün ikinci yarısında yaşandı.

IKBY güvenlik güçlerinin IŞİD’e karşı aldığı yoğun güvenlik önlemleri sonuç vermeye başladı. Asayiş güçleri tarafından örgüte giden yollar kapatıldı. Öte yandan örgütün bölgedeki uyuyan hücrelerine baskınlar düzenlenerek etkisiz hale getirildi.

IŞİD içindeki Kürtlerden 30'u örgüt tarafından infaz edilirken, 270'i çatışmalarda öldürüldü. 150 Kürt asıllı IŞİD üyesi ise bir süre sonra kaçarak Peşmerge güçlerine teslim oldu. Diyanet İşleri Bakanlığı'nın verilerine göre örgüt içinde kalan Kürtlerin sayısı 50’ye kadar düştü. Daha önce Suriye'nin Rakka kentinde bulunan ve aileleriyle irtibatta olan bazı Kürt asıllı IŞİD'lilerden ise haber alınamadığı belirtildi.

IŞİD daha önce bazı propaganda videolarında Kürt militanların kullanarak, Kürt yönetimine mesaj vermek istemişti. Kürt yönetimi ise son yıllarda örgüte katılımı engellemek için yoğun önlemler alıyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG