Erişilebilirlik

IŞİD'le Mücadelede Sosyal Medyanın Önemi


Beyaz Saray ve güvenlik yetkilileri geçtiğimiz Cuma günü California’nın San Jose kentinde teknoloji şirketlerinin temsilcileriyle internette terörle mücadele konusunu görüştü. Hükümet yetkililerinin geniş katılımı, Obama yönetiminin, IŞİD’in sosyal medyada oluşturduğu tehdidi ne kadar ciddi aldığını ortaya koydu.

ABD Adalet Bakanı Loretta Lynch, FBI Direktörü James Comey, Ulusal İstihbarat Direktörü James Clapper, Genelkurmay Başkanı ve Obama’nın en kıdemli terörle mücadele danışmanı toplantıya katılanlar arasındaydı.

Hükümet yetkililerinin toplantıda firma yöneticilerine, teröristlerin şifreli metin gibi çeşitli teknolojileri nasıl kullandığı ve örgütlerin kendi saflarına militan katmasının engellenebilmesi için teknolojinin nasıl kullanılabileceği hakkında sunum yapması bekleniyordu.

Farklı haber kaynaklarına sunulan toplantı planına göre aynı zamanda hükümetle şirketlerin, IŞİD’in gücünü azaltacak içerik hazırlayan kesimlere nasıl yardım edilebileceğinin de görüşülmesi öngörülüyordu.

Başkan Obama Aralık ayında yaptığı konuşmada, interneti teröristlere karşı kullanacağı mesajı vermiş ve ileri teknoloji şirketleriyle güvenlik güçlerine, teröristlerin adaletten kaçmak için teknolojiye başvurmalarını engellemeleri çağrısında bulunmuştu.

Üst düzey bir hükümet yetkilisi, Cuma günü yapılan toplantının daha geniş bir girişimin parçası olduğunu söyledi. Yetkili, hükümetin teknoloji firmaları ve diğer taraflarla işbirliğini sürdürerek, terörle mücadelede özel ve kamu sektöründen en iyi fikirleri elde etmeye çalıştığını belirtti.

Toplantıya katılan firmalar arasında Apple, Google, Facebook, Microsoft, Twitter ve Linkedin, şiddet içeren içeriği paylaşıldıktan sonra kaldırdıklarını söylüyor. Şirketler ayrıca anayasanın garanti altına aldığı ifade özgürlüğüne müdahale etme konusundaki çekincelerini de dile getiriyor.

Aralık’ta George Washington Üniversitesi’nin yayınladığı bir araştırma, Amerika’daki IŞİD sempatizanlarının radikalleşme ve harekete geçme süreçleri üzerinde medyanın büyük etkisi olduğunu ortaya koydu.

Araştırmacılar Amerika’da yaşayan 300 IŞİD sempatizanını sosyal medyada tespit etti. Bu kişilerin, yanlış bilgiler yayınlamalarının yanısıra benzer fikirlere sahip kişilerle de etkileşim içinde oldukları görüldü.

Araştırmacılar, internette bu faaliyetlerde bulunan bazı kişilerin klavye savaşçılığından gerçek militanlığa geçiş yapabildikleri uyarısında bulundu.


STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG