Erişilebilirlik

'IŞİD'le Mücadele İçin Daha Çok Destek Şart'


'IŞİD'le Mücadele İçin Daha Çok Destek Şart'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:21 0:00

Koalisyon üyesi ülkeler Paris'te yaptıkları toplantıda, IŞİD’le mücadele konusunda güvence verirken saldırılara destek için daha fazla ekipman ve eğitime ihtiyaç olduğunun altını çizdi. Amerika Dışişleri Bakan Yardımcısı Blinken, yavaş da olsa ilerleme sağlandığını söyledi

IŞİD’le mücadele eden koalisyon ülkelerinin dışişleri bakanları Salı günü Paris’te bir strateji toplantısı gerçekleştirdi. Fransız, Iraklı, Türk ve Amerikalı yetkililer koalisyonun IŞİD’le mücadelesi konusunda güvence verirken saldırılara destek için daha fazla ekipman ve eğitime ihtiyaç olduğunun altını çizdi.

Irak Başbakanı Haydar El Abadi ve Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius’la gazetecilerin karşısına çıkan ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Antony Blinken, koalisyonun geçen yılın Ağustos ayında başlayan hava saldırılarından bu yana elle tutulur kazanımlar elde ettiğini söyledi: “DAEŞ , kampanya başlamadan öncesine oranla Irak’ta yüzde 25 daha az toprağa sahip. Önemli sayıda militan ve askeri malzeme kaybettiler. Çalışmalarımızın işe yaradığını görüyoruz. Kuzeyde Kürt güçleriyle de bunu görüyoruz.”

Blinken son zamanlarda Irak’ta yaşanan sorunlara da değindi ve IŞİD’in dayanıklı ve acımasız bir örgüt olduğunu ve inisiyatif alma yeteneğini koruduğunu belirtti.

Ancak Blinken koalisyonun doğru stratejiye sahip olduğunu ekledi ve ülke içindeki ortakları eğitme ve donatmanın ve hava saldırılarının etkili olduğunu vurguladı. Blinken, IŞİD’in yenilenebileceğine duyduğu güveni vurguladı: “Bu toplantıdan, birlik olduğumuz ve Irak ve Suriye halklarına ve tüm bölge insanları için gelecek fırsatı yaratma konusunda kararlı olduğumuz sürece sürece IŞİD’i yeneceğimiz kanaatiyle ayrılıyorum.”

Koalisyon Suriye’ye kara gücü göndermeyecek ve IŞİD’i yenmek için IŞİD karşıtı gruplara eğitim ve donanım sağlamayı ve bunları hava saldırıları ile desteklemeyi sürdürecek. Pentagon verilerine göre Ağustos ayından bu yana savaş uçakları Suriye ve Irak’ta 4 bin 200’den fazla sorti gerçekleştirdi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG