Erişilebilirlik

'IŞİD'le Mücadele Esat’ın İşine Yarayabilir'


'IŞİD'le Mücadele Esat’ın İşine Yarayabilir'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00

Amerika, Avrupa ve Ortadoğu’daki müttefikleriyle birlikte bölgede dengeleri iyice bozan IŞİD’e karşı daha kapsamlı bir operasyon planlıyor ancak uzmanlara göre, IŞİD’e karşı mücadele sonunda Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’ın işine yarayabilir

Amerika, Avrupa ve Ortadoğu’daki müttefikleriyle birlikte bölgede dengeleri iyice bozan IŞİD’e karşı daha kapsamlı bir operasyon planlıyor ancak IŞİD’e karşı mücadele etmek Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’ın işine yarayabilir.

IŞİD’e karşı kayıplar veren Suriye, bu militanlarla mücadelede uluslararası ortaklığa açık görünüyor.

Dışişleri Bakanı Velit Muallim, ılımlı muhalefete destek veren Amerika’nın bile yardımına açık olduklarını söylüyor: “Önümüzdeki günler hem bölgedeki hem de bölge dışındaki ülkelerin terörle mücadelede ne kadar ciddi olduklarını gösterecek. Şu ana kadar bu ciddiyeti göremedik.”

Amerikan Üniversitesi’nden Profesör Ekber Ahmed’e göre bu tür bir ortaklık Esat’a önemli destek sağlayacak: “Bu durum Esat’ı ve yönetimini haklı çıkarır ve ‘yaptıklarımızın hepsi gerekliydi’ anlamı verir. Evet, belki kan akıttık ama yaptıklarımızı eleştiren Amerika, İngiltere gibi batılı ülkeler bile artık bu konuda bizimlegörüşbirliği içinde diyebilirler.”

Ancak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki’ye göre, IŞİD’i tehdit olarak algılamak ve Irak’ta askeri operasyon düzenlemek Suriye ile müttefik olunduğu anlamına gelmiyor, Obama yönetimi “sınırlarla kısıtlı olmayan” farklı seçenekleri değerlendiriyor: “Bu, kendi halkına acımasızca davranan Esat rejimi hakkındaki görüşlerimizin değiştiği anlamına gelmiyor ancak IŞİD tehdidi giderek artıyor ve bu konuda bölgedeki ülkelerle ortak çalışarak birşeyler yapmak zorundayız.”

Amerika Barış Enstitüsü uzmanı Steve Heydemann’a göre, bölgedeki liderler Suriye’nin işine yarayacak olmasına rağmen IŞİD’i yok etmek için daha fazla ortaklığa gerek olduğu konusunda görüşbirliği içinde: “Asıl risk, bir şekilde İran’a, Esat’a ve Esat yönetimine arka çıkan Rusları ödüllendiriyor olma tehlikesi. Bunların hepsi IŞİD’in oluşup güçlenmesini sağlayan koşulları yaratmada önemli rol oynadı. Bu ülkelerin yarattığı sorunu batının ve Suudiler’in bir araya gelerek çözmeye çalışması, kendi siyasetlerinin sonuçlarına katlanmaktan kurtulmaları anlamına geliyor.”

Yeni Amerika Güvenlik Merkezi uzmanı Nora Bensahel, Washington’un IŞİD konusunda çok dikkatli davrandığını söylüyor: “Bırakın Esat’a destek verir durumda görünmeyi, Amerika, iç savaşa bile kesinlikle karıştığı izlenimi vermek istemiyor. O nedenle istihbarat ve araştırma amaçlı uçuşlar arttırıldı, amaç neler olup bittiğini daha iyi anlamak ve gelecekte daha iyi kararlar verebilmek.”

Amerika’nın IŞİD’e karşı Irak’ta yürüttüğü operasyon şimdiye kadar hava saldırılarıyla sınırlı kaldı. Başkan Obama da, geniş kapsamlı doğrudan bir müdahalenin kolay ve çabuk olmayacağı uyarısında bulundu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG