Erişilebilirlik

IŞID'in Yeni Hedefi Somali mi?


IŞID'in Yeni Hedefi Somali mi?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

IŞID'in Yeni Hedefi Somali mi?

Nijerya’daki Boko Haram örgütünün IŞİD’e bağlılığını açıklaması ve Tunus ve Libya’daki saldırılarda sorumluluğu üstlenmesinin ardından örgütün hedefi şimdi de Somali olabilir

Bir zamanlar Somali’de etkili olan El-Şebap örgütünün, El-Kaide ile olan bağlarını keserek, Ebu Bekir El-Bağdadi’nin liderliğindeki IŞİD’e katılması bekleniyor.

El-Şebap’ın önümüzdeki haftalar ya da aylarda IŞİD’e katılma olasılığının oldukça yüksek olduğunu söyleyen Ahmet Roble, El-Kaide'nin eskisi gibi etkili ve güçlü olmadığını, El-Şebap'ın da güçlüden yana olmak istediğini belirtiyor.

Merkezi Nairobi’de bulunan Jamestown Vakfı’ndan Muhyeddin Ahmet Roble’a göre, Kenya’daki El-Şebap destekçisi bir dini lider tarafından YouTube’a konan ses kaydı, bunun en önemli kanıtı.

Şeyh Hasan Hüseyin ses kaydında artık IŞİD’e karşı çıkmak için herhangi bir dini neden olmadığını ve “yasal olarak hiçbir emirliğin de buna karşı çıkamayacağını söylüyor.”

Uzmanlar, bu tür söylemlerin El-Şebap’ın El-Kaide’ye bağımlı üst düzey yetkilileriyle IŞİD propagandasından etkilenen genç komutanlar arasında yaşanan gerginlikten kaynaklandığını belirtiyor.

Roble, “Bilinen bazı El-Şebap liderlerine yönelik saldırılar, örgüt içinde daha farklı bir düşünce tarzına ya da ideolojiye sahip olan genç savaşçılara bir fırsat vermiş oldu.” şeklinde konuşuyor.

IŞİD’in kendi içindeki muhalefete ne kadar göz yumduğu bilinmiyor. Uzmanlar da El-Şebap’ın şu andaki lideri Ahmed Umar’ın El-Kaide’ye sırtını döneceğini sanmıyor.

Ancak IŞİD içinde yaşanacak muhalefet ve ayrılıklar örgüte yarar sağlayabilir.

Yetkililer, IŞİD’in Nijerya’nın Boko Haram örgütüne yaptığı gibi finansal destek sözü vermesinin etkili olduğu görüşünde.

Uzmanlar El-Şebap’ı IŞİD’e yakınlaştıracak tek bir şey olduğu görüşünde. Yıllardır Somali halkı arasından saflarına adam katan El-Şebap’ın bu kaynağı kurumuş durumda. Bu nedenle Somalili militanlar da IŞİD saflarına geçmeyi tercih ediyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG