Erişilebilirlik

IŞİD'in Ulaşım ve Lojistik Ağı


Diyarbakır’da IŞİD’le ilgili bir soruşturma dosyasına giren telefon dinleme kayıtları, örgütün Gaziantep'ten Kilis ve Rakka'ya uzanan ulaşım ağını deşifre etti. Ağı yöneten IŞİD'in sınır emiri Ebu Bekir kod adlı İlhami Balı'nın, Suriye'ye geçenlerin eşyalarını aldırmak için hamal ayarlamaktan, Türkiye'ye gidenleri Gaziantep havalimanına bırakmak kadar birçok konuyu organize ettiği belirlendi.

Diyarbakır'da 5 Haziran günü HDP mitingine düzenlenen bombalı saldırı ile ilgili soruşturma dosyasında IŞİD'in sınır emiri Ebu Bekir kod adlı İlhami Balı'nın telefon görüşmeleri de yer aldı. Balı, Gaziantep Ağır Ceza Mahkemesi kararı ile 2015 yılı Şubat ayından Haziran’a kadar dinlendi. İstihbarat birimleri, IŞİD’in en önemli lojistik aktarım noktalarından olan Kilis'in Elbeyli ilçesine bağlı Çangallı, Çobanbey ve Beylerbeyi bölgesinin karşısındaki Suriye toprağında olduğu belirledikleri Balı'nın, örgütün eleman ve lojistik sevkiyatının kilit ismi olduğu sonucuna vardı.

Güvenlik birimleri IŞİD'in sınır emiri İlhami Balı'nın Gaziantep ve Kilis hattında örgütün ihtiyacı olan malzeme ve elemaların Suriye'ye sevkini sağlamak için ulaşım ve lojistik ağı kurduğunu belirledi. Bölgedeki nakliyatçı, taksici ve kaçakçılarla çok sıkı ilişkileri bulunan Balı'nın, organizasyonu Ebu Ali kod adlı Mustafa Demir, Ebu Sümeyye kod adlı Ökkeş Karabeyli ve Ebu Enes Kod adlı Deniz Büyükçelebi ile birlikte yönettiği belirlendi.

İstihbarat birimlerinin ortaya çıkardığı sistem şöyle işliyor; IŞİD kontrolünde bulunan topraklara gelmek isteyen cihatçı ve ailelere örgüt emirlerinden biri "Teskiye" adı verilen referans veriyor. Referansı veren IŞİD emiri, daha sonra gelecek kişilerin isimlerini "İdare" denilen gümrük birimine ileterek, sınırdan geçişlerinin sağlanması talimatını veriyor. Referansı veren IŞİD emiri gelmek isteyenlere uçak veya otobüsle Gaziantep'e gelmelerini söylüyor. Referansı alan gümrük birimi ise gelenlerin isimlerini sınır emiri İlhami Balı'ya iletiyor. Balı'nın Gaziantep-Kilis-Rakka hattında kurduğu ulaşım ağı bundan sonra devreye giriyor. Cihatçılar uçaktan indikten sonra Ebubekir Balı'yı arayarak geldiklerini söylüyor. Arayanların kimin cemaatinden olduğunu soran Balı, gelenlere bir taksiye binerek daha önceden örgütün belirlediği buluşma noktasına gitmesini söylüyor.

Dosyada yer alan bilgilere göre örgütün belirlediği 10 civarında buluşma noktası olduğunu belirleniyor. Güvenlik güçleri, bu noktaların deşifre olmasından sonra örgütün yeni yerler aradığını belirledi.

Havalimanı veya otogardan taksiye binip buluşma noktasına gelenler, burada Ebu Same kod adlı kişinin gönderdiği irtibat elemanı ile buluşarak, önce Gaziantep veya Kilis'te bulunan IŞİD'in toplanma merkezi olarak kullandığı misafirhanelere götürülüyor. Gelen kişilerin sınırdan rahat geçmeleri için yanlarında getirdikleri fazla eşyalara burada el konulurken, eşyalar örgütün depo olarak kullandığı ve henüz yeri tespit edilemeyen bir işyerine bırakılıyor. Misafirhaneye gelenlerin toplanmasının ardından İlhami Balı, kendi emrinde çalışan 9 taksiciden birini göndererek, cihatçı ve ailelerinin Kilis'in Elbeyli İlçesi'ndeki 2'nci buluşma noktasına getirilmesini sağlıyor. Kişi başı 40 lira karşılığında taşınan kişiler, sınırın müsait olup olmamasına göre, Hüseyin Hano isimli kaçakçının kontrolünde IŞİD'in elinde bulundurduğu topraklara geçiriliyor. Geçişin yapıldığı anda İlhami Balı ise gelenlerin eşyalarının taşınması için grubun büyüklüğüne göre 8 veya 10 tane hamal ve yeterli miktarda aracı sınıra gönderiyor. Suriye'ye geçen cihatçılar burada IŞİD kontrolünde çalışan taksiler tarafından alınarak, gümrük birimine götürülüyor. Giriş işlemi yapılan kadınlar Ebu Enes kod adlı Deniz Büyükçelebi'nin kontrolünde olan kadın misafirhanesine götürülürken, erkekler ise Tel Ahmar bölgesindeki kampa alınıyor. Burada eğitime tabi tutulan cihatçılar, daha sonra ise referans olan kişinin sorumlu olduğu Tel Abyad veya Rakka'ya bağlı bölgelere gönderiliyor. IŞİD kontrolündeki bölgeye gelenlerin sınırdan kolay geçebilmeleri için yanlarında en fazla 2 valiz getirmesine izin verilirken, Türkiye'deki örgütün deposunda kalan valizler daha sonra Tel Ahmar'a gönderiliyor.

Peki sınırdaki yoğun denetimlere rağmen geçişler nasıl yapılıyor?

IŞİD kontrolündeki bölgeden çıkışa "Hicret" adı veriliyor. Çıkacak kişiler önce 'Heyet-i Hicre' adı verilen heyet tarafından sıkı bir sorgudan geçiriliyor. Sorgunun ardından Türkiye'ye geçecek kişilere Ebu Şam isimli emir tarafından "Varaka" ismi verilen izin kağıdı verilerek, sınırda bulunan örgüte ait evde beklemeleri isteniyor. Örgüte bağlı kaçakçıların sınırın müsaitlik durumunu iletmesinin ardından, gelenler illegal olarak Türkiye'ye geçiriliyor. Türkiye'ye giden kişiler de yine aynı organizasyon ile gidecekleri yere götürülüyor. Güvenlik güçleri, Türkiye'ye giriş ve çıkışları sınırda nöbet tutan zırhlı aracın nöbet değişim saatlerine denk getirildiğini belirledi. Gelenler arasından genç ve eşyasız olan kişilerin geçişlerinin çok hızlı yapıldığı görülürken, uzmanlar gençlerin savaşçı olarak kullanılması nedeniyle öncelik tanındığını belirtti.

Bu arada dosyaya giren bilgilere göre, Diyarbakır’daki HDP mitingine bombalı saldırıyı gerçekleştiren Cafer kod adlı Orhan Gönder, olaydan bir gün sonra Gaziantep'ten IŞİD emiri İlhami Balı'nın telefonuna 4 kez mesaj gönderdi. Gönder’in, teknik takipte olan Balı'nın telefonuna "Abi ben Cafer geldim" şeklinde mesaj attığı belirlendi.

Dosyadaki bilgilere göre Balı her gün ortalama 140 IŞİD mensubu ve ailesinin sınır geçişlerini organize ediyor. Balı’nın sınır geçişleri ile ilgili yüzlerce telefon görüşmesi yapması da dikkat çekiyor. Görüşmelerde geçişi sağlayan taksi şoförlerinin günde 500-600 lira kazandığı belirtildi.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG