Erişilebilirlik

IŞİD Kobani’yi Ele Geçirdi İddiası


Bölgeden alınan son haberlere göre IŞİD, Kobani’ye hakim tepelerden birini ele geçirdi. Çatışma sesleri artık kentin dış mahallelerinden yayılıyor. Ancak PYD Eş Başkanı Asya Abdullah, Kobani'nin düştüğü iddiaların asılsız olduğunu söyledi

IŞİD, Kobani’ye hakim tepelerden birini ele geçirdi. Çatışmalar artık kentin dış mahallelerinde yaşanıyor. PYD Eş Başkanı, Kobani’nin düşmediğini söylerken kent merkezinde bulunan siviller ve gazeteciler Türkiye sınırındaki daha güvenli alanlara götürülüyor.

“Bazı iletişim organları üzerinden Kobani’nin düştüğüne, direnişin kırıldığına, kentin boşaldığına dair haberler yayınlanıyor. Halkımızın inancını kırmaya dönük bu iddialar tamamen asılsızdır. Kobani’ye dönük Irak Şam İslam Devleti saldırıları sürdüğü müddetçe Kobani’deki direniş de devam edecek.” Perşembe sabahı IŞİD kuşatması altında bulunan Kobani’de İMC TV’ye konuşan PYD Eş Başkanı Asya Abdullah, bu sözlerle iddiaların asılsız olduğu söylese de PYD’nin askeri YPG kentte bulunan gazetecileri Suruç sınırına çekti. Bağımsız kaynaklar, 18 gündür IŞİD’in ağır silahlarla üç bir yandan kuşattığı Kobani kentine girmesinin an meselesi olduğunu söylüyor.

Kobani’ye hakim tepede IŞİD bayrağı

Zaten Türkiye sınırından bakıldığında dün IŞİD’le YPG arasında çetin çatışmaların yaşandığı Kobani’ye bağlı Şirefe köyünde bulunan Zorava tepesinde bugün IŞİD bayrağının dalgalanması bunun göstergesi. Ayrıca YPG Basın Merkezi’nin kentin dış mahallerinde bulunan bir düğün salonunun önünde bir IŞİD grubunun pusuya düşürüldüğü haberini geçmesi de artık çatışmaların kent merkezinin çok yakınında sürdüğünü kanıtlıyor.

IŞİD’e yakın yayın yapan takvahaber.com adlı internet sitesi, IŞİD medya kaynaklarına dayandırdığı haberinde örgüte bağlı militanların Kobani’nin dış mahallelerine girdiğini yazdı. Site, IŞİD militanlarının havan topu, tank, Rus yapımı Doçka marka uçaksavarlarla kente yaptığı saldırıların fotoğraflarını koyarken beş PKK’lının öldüğünü iddia etti.

Türk Silahlı Kuvvetleri de Suriye sınırında tahkimatını arttırırken Mürşitpınar Sınır Kapısı civarında günlerdir nöbet tutan siviller de güvenlik gerekçesiyle sınırdan uzaklaştırılıyor.

YPJ Komutanı: Sokak sokak, ev ev direneceğiz

IŞİD’e karşı savaşan PYD’nin kadın askeri kolu YPJ komutanlarından Meryem Kobane de IŞİD’in kente girmesi halinde kent savaşı başlayacağını belirtti.

Fırat Haber Ajansı’na konuşan Kobane, “Ağır silahlara sahip IŞİD çeteleriyle doğu cephesinde şiddetli çatışmalar sürüyor. Batı cephesinde ise kentin girişine dayandılar. Kent savaşı ihtimali artık çok yüksek. Biz de buna karşı bütün tedbirlerimizi aldık. Sokak sokak, ev ev sonuna kadar direneceğiz” dedi.

IŞİD militanları canlı yayında Türkiye’den Suriye’ye geçti

Kobani’de çatışmalar sürerken Suriye sınırında bulunan Şanlıurfa’nın Suruç ilçesine bağlı Karaca Köyü kırsalından dört IŞİD militanının hazırlıklarını tamamladıktan sonra sınırı aştığı İMC Televizyonu tarafından görüntülendi. IŞİD militanları Mürşitpınar sınır kapısında beş kilometre uzakta bulunan bölgeden Suriye’ye geçerken yaklaşık 400 metre uzakta bulunan Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait zırhlı aracın müdahale etmediği de ekranlara yansıdı.

Bu görüntülerin canlı olarak yayınlanmasının ardından Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, IŞİD üyelerinin Türkiye’den Kobani’ye geçişi ile ilgili Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından cevaplanması istemiyle Meclis’e soru önergesi verdi.

CHP’li Tanrıkulu: Sınırı geçen silahlı gruba neden göz yumuldu?

Tanrıkulu, önergesinde, “İMC TV’nin canlı yayında aktardığı görüntülerde rahatlıkla görülen silahlı grup IŞİD üyelerinden mi oluşmaktadır? Suruç sınırından Suriye’ye geçen söz konusu gruba neden göz yumulmuş, neden herhangi bir müdahalede bulunulmamıştır? İMC TV’nin söz konusu yayını yaptığı sırada, televizyonun bulunduğu İstanbul’un Eyüp Semtinde elektriklerin kesilmiş olması tesadüf müdür? Söz konusu olayla ilgili herhangi bir inceleme başlatılacak mıdır?” şeklindeki sorularına yanıt aradı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG