Erişilebilirlik

IŞİD’in Kitle İmha Silahı Barajlar


Irak’ta Dicle ve Fırat nehirleri üzerindeki altı barajı kontrol eden radikal İslamcı terör örgütü IŞİD’in, bölgede etkinliğini yitirmesi ve köşeye sıkışması halinde, suyu kitle imha silahı olarak kullanmasından korkuluyor.

“Deutsche Welle” yayın kuruluşu tarafından verilen haberde, IŞİD’in, Irak’taki yedinci barajı ele geçirmek için saldırılarını yoğunlaştırdığına dikkat çekildi. Alman araştırmacı Tobias von Lossow’un düşüncelerini aktaran Deutsche Welle, çağlar boyunca suyun bir silah olarak hep kullanıldığını, IŞİD’in de bu silahtan iyi yararlandığını bildirdi.

“IŞİD suyu silah olarak kullanıyor”

Tobias von Lossow, IŞİD’in suyu kendi çıkarları doğrultusunda farklı şekillerde kullandığını söyledi. Buna göre, geçen yıl Fırat Nehri üzerindeki Ramadi Barajı’nı ele geçiren IŞİD, beş vilayete suları akışını azalttı. IŞİD, buna karşılık, Felluce’de, sudan, Irak birliklerine karşı hem saldırı için hem de savunma amacıyla yararlandı.

IŞİD’in önceki yıl Musul Barajı’nı ele geçirmesi ciddi bir kaygı nedeni olmuştu. Bir yandan Irak’ın elektrik enerjisinin yarısını öte yandan da Irak Kürt Bölgesi’nin su ihtiyacını karşılayan Musul Barajı’nın geri alınması “büyük bir felaketin önlenmesi” olarak değerlendirilmişti. Musul Barajı’nı havaya uçurarak, Musul’u 20, Bağdat’ı da 5 metre sular altında bırakmanın mümkün olduğu ifade ediliyor. Musul Barajı’nın yıkılmasının bir milyon kişinin ölmesine yol açabileceği belirtiliyor.

Tobias von Lossow, köşeye sıkışması durumunda IŞİD’in neler yapabileceğini şöyle açıkladı: “IŞİD köşeye sıkışırsa, son çare olarak büyük bir felaket yaratabilir. Fırat ve Dicle nehirleri üzerindeki tüm barajları imha ederek suyu bir kitle imha silahı olarak kullanabilir.”

“IŞİD esirleri Pakistan ve Afganistan’a ihraç etmiş”

Bu arada, Kuzey Irak’ta yayın yapan Rudaw televizyonuna konuşan Sincar Belediye Başkanı Mahma Halil, IŞİD’in esir alarak seks kölesi yaptığı Ezidi kadınları Pakistan, Afganistan ve Libya’ya ihraç ettiğini söyledi. Ancak, Halil, Ezidi kadınların Suriye ve Irak’tan nasıl götürüldüklerini henüz belirleyemediklerini kaydetti.

Irak Kürt Bölgesi Yönetimi’nin verilerine göre, IŞİD şimdiye dek 6.255 Ezidi’yi kaçırdı. Bunların 3.878’i halen esir konumunda. Esirlerin yaklaşık 1.800 kadarı kadın ve çocuklardan oluşuyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG