Erişilebilirlik

IŞİD’in Cinsel Köle Fetvası


IŞİD’in, esir olarak tuttuğu ve seks kölesi yaptığı kadınlara nasıl davranılması gerektiğine ilişkin bir fetvası ortaya çıktı.

Fetva, geçen Mayıs ayında ABD tarafından düzenlenen bir saldırıda ölen IŞİD’in mali işler sorumlusu Ebu Sayyaf’a ait belgeler arasında bulundu. Reuter haber ajansı, sözkonusu IŞİD fetvasında, bir baba ile oğlunun aynı kadın ile cinsel ilişkide bulunması ve bir anne ile kızını seks kölesi olarak satın alan bir kişinin her ikisiyle cinsel ilişki kurmasının yasaklandığını bildirdi.

IŞİD’in, Suriye’nin kuzeyindeki çöllerde açtığı kuyularda seks kölesi yapılan Ezidi kadınları tuttuğu kısa bir süre önce ortaya çıkmıştı. Çok sayıda Ezidi kadın, IŞİD’in elinde yaşadığı cinsel şiddet eylemlerini insan hakları savunucusu kuruluşlara anlatmıştı.

Uzmanlar, ortaya çıkan son fetvanın ayrıntılı olduğunu ifade ediyorlar. Buna göre, IŞİD, seks kölesi satın alan kişilerden kadınlara daha iyi davranmalarını istedi. Fetvaya göre, kadına iyi davranmayacağı bilinen bir kişiye seks kölesi satılmaması da istendi. ABD’nin ele geçirdiği belgelerde, IŞİD’in, seks kölelerinin dahil olduğu savaş ganimetlerinin yönetimi için bir kurul oluşturduğu da yer aldığı belirtildi.

Çok sayıda din alimi İslam dininde köleliğin olmadığını ifade ediyor.

“IŞİD militanları Müslüman sayılmaz”

Bu arada, Suudi Arabistan Başmüftüsü Abdülaziz bin Abdullah el Şeyh IŞİD militanlarının Müslüman sayılmayacağını söyledi.

“Saudi Gazette” yayın organına konuşan Suudi Başmüftüsü, IŞİD lideri Ebubekir el Bağdadi’nin İsrail’i hedef alan açıklamasını inandırıcı bulmadığını belirtti. Başmüftü Abdullah el Şeyh, “Onlar zaten İsrail ordusunun bir parçası” dedi. Abdullah el Şeyh, IŞİD’in, hilafete ilk başkaldıran, Müslümanlar’ı kafir ilan eden ve Müslüman kanı döken Hariciler’in bir uzantısı olduğu görüşünü savundu.

Ebubekir el Bağdadi, İslami bir koalisyon eksikliğini gündeme getirmiş ve “Bu olsa, Filistinliler’in özgürleşmesini ve Yahudiler’in öldürülmesini hedef yapardı” demişti. IŞİD lideri, Filistin’i unutmadıklarının altını çizerek, “İsrail yakında bizi Filistin’de görecek” diye konuşmuştu.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG